Nakon zamrzavanja, gotovo 70 posto voća i povrća sadrži više antioksidansa, vitamina C i minerala. Izuzetak su limun, karfiol i kukuruz koji su bolji sveži.
U proseku, smrznut brokoli sadrži više vitamina C i luteina, a čak četiri puta više beta karotena od svoje sveže verzije. Smrznuta šargarepa ima trostruko više luteina i dvostruko više beta karotena, ali i polifenola nego sveža.
Pogledajte i 11 namirnica koje ne treba čuvati u frižideru
Nutritivne vrednosti namirnice kod smrzavanja se u nekim slučajevima drastično razlikuju, pa tako smrznuti spanać ima četiri puta više hranjivih materija, vlakana, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma.
Razlog tome je što se povrće smrzava odmah nakon branja i na taj način zadržava maksimalno svoje vrednosti dok sveže može da stoji neko vreme, čak i da se prska određenim hemikalijama koje čuvaju svež izgled.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: ljepota.ba
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus