Ulja su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina i antioksidanta koji čuvaju zdravlje srca i imaju antikancerogena delovanja. Ov

Najbolja su ona ulja s niskim nivoom zasićenih masti i visokim nivoom polinezasićenih masti.

Susamovo ulje

Ovo ulje je saveznik u borbi s dijabetesom i karijesom na zubima. Susamovo ulje bogato je  antioksidansima i lignanima koji kontrolišu nivo šećera u krvi i smanjuju nivo "lošeg" holesterola. 

Može se koristiti i u pripremi jela, a najbolje ga je koristiti pri kuvanju na umerenoj vatri koja ne prelazi više od 180 stepeni. Visoke temperature uništavaju sve dobrobiti ulja. Obično se koristi u prelivima za salate, marinadama i u kombinacijama s ribom i piletinom. 

Pogledajte i Najbolja ulja za negu kose

Ulje avokada

I dok je susamovo ulje odlična pomoć kod opekotina od sunca, ulje avokada smiruje upale i pospešuje regeneraciju kože. Ono je bogato beta karotenom, lecitinom i vitaminom E što ga čini dobrom bazom za pripremu raznih preparata za regeneraciju kože, posebno ožiljaka. 

Ulje avokada bogato je mononezasićenim masnoćama koje čuvaju zdravlje srca, poništavaju delovanje slobodnih radikala i deluje poput analgetika. Ulje sadrži i lutein koji pomaže dobar vid i štiti oči od oštećenja. Najbolje je koristiti hladno kao dodatak jelima. 

Pogledajte i 7 neuobičajenih upotreba maslinovog ulja

Orahovo ulje

Ovo ulje je slično kao i riblja ulja odličan izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti i stresa. Orahovo ulje bogato je alfa-linolenskom kiselinom koja blokira masne ćelije i pomaže u regulaciji imunološkog i živčanog sistema. 

Iako se koristi za kuvanje, treba izbegavati njegovo preterano zagrevanje. Najbolje je koristiti hladno kao dodatak testenini, salatama i povrću. Slično kao i sezamovo, preporučuje se čuvanje u frižideru jer se lako kvari.

Pogledajte i Kako pravilno da koristite ulja u kuhinji

Kokosovo ulje

Ovo ulje bogato je antioksidansima koji čine čuda za organizam i kožu stoga ne čudi što se kokosovo ulje koristi u kozmetičkoj industriji. Ono telo snabdeva laurinskom kiselinom koja ima antimikrobna svojstva. 

Istraživanja su potvrdila da pomaže u regulaciji holesterola, popravlja probavu i smanjuje masne naslage na stomaku. Najbolje je koristiti hladno kao dodatak jelima ili uzimati dve kašičice na dan. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: 24sata.hr