Nedavno sprovedeno istraživanje na ovu temu pokazalo je da manji zalogaji i sporije žvakanje hrane smanjuju osećaj gladi i do sat vremena nakon obroka. Takođe, učesnici ovog istraživanja koji su jeli sporije pili su veće količine tečnosti, što je dodatno doprinelo osećaju sitosti, ističu naučnici s teksaškog Hrišćanskog univerziteta. Ovi stručnjaci pokušali su da utvrde i vezu između brzine obrokovanja i unosa kalorija. Posmatrali su volontere tokom jela, a potom ih zamolili da ocene svoj osećaj gladi nakon sporijeg i nakon bržeg konzumiranja hrane. Za vreme obroka koji su trajali duže, učesnici su zamoljeni da zamisle da nemaju nikakvih obaveza, uzimaju manje zalogaje, žvaću duže i prave pauze između zalogaja. S druge strane, brži obroci praćeni su instrukcijama da učesnici zamisle da su u žurbi i da im zalogaji budu veći.

Rezultati su pokazali da oni koji jedu sporije unesu, u proseku, oko 88 kalorija manje od onih koji završe obrok ranije.
„Ukoliko bismo jeli sporije, mogli bismo, dakle, značajno smanjiti unos kalorija“, ističe profesorka Mina Ša, koja je bila deo tima koji je sproveo ovo istraživanje.