Obično nakon praznika, kada nabacimo koji kilogram viška, sami sebi odlučno obećamo da je vreme za čišćenje organizma.

Nutricionista dr. sc. Mirela Marić savetuje kakva je detoksikacija zdrava nakon praznika, naglašavajući da to nije dijeta, nego kratkoročno čišćenje organizma te da je vrlo važno držati se balansirane ishrane tokom cele godine.

Detoksikacijski program ishrane obuhvata puno voća i povrća, žitarica, nemasnog mesa i puno tečnosti, vode i čajeva.

Detoksikacijska dijeta podrazumeva kratkotrajnu dijetu organskom hranom bogatom antioksidansima, vitaminima, mineralima i vlaknima te povećan unos tečnosti. Ne postoji univerzalna zdrava detoks-dijeta jer svi smo različiti i vrlo specifični pa se svakome mora izraditi individualan jelovnik. Način ili stil života koji čine individualna ishrana, telesna aktivnost i bavljenje svojim telom bez obzira na godine treba biti odluka za celi život - kaže nutricionistica.

Telo se oslobađa od toksina pomoću organa koji imaju sposobnost eliminacije otpadnih stvari i toksina, a to su jetra i žuč, bubrezi, debelo crevo i pluća.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Srbijadanas