Čovek je evolucijom razvio kompleksan fiziološki osećaj ne samo potrebe za hranom, već i potrebe za određenom vrstom hrane.

Nažalost, često jedemo iz pogrešnih razloga pa na ovaj ili onaj način čovek prosečno godišnje pojede jednu tonu hrane. Da bismo shvatili kako treba jesti, najvažnije je znati zašto to činimo. Jedemo kako bismo telu osigurali potrebnu energiju, proteine, minerale, vitamine te vodu. Sad kada znamo zašto jedemo, trebali bismo znati i kako to pravilno činiti.

Postoje namirnice koje imaju  pozitivan uticaj na naše telo, no treba znati da se u nekim situacijama njihova upotreba ipak ne preporučuje. Jedna od takvih namirnica je grejp.

Grejp je prava bomba lekovitih materija koje djeluju preventivno. Bogat je vitaminima A i C te manjom količinom minerala poput kalcijuma, fosfora i kalijuma. Razlikujemo crveni i beli grejp - crveni sadrži pet puta više vitamina A od beloga. To je agrum bogat bioflavonoidima koji zajedno sa vitaminom C jačaju slabe desni, arterije i kapilare. Uz navedene sastojke, to je voće koje sadrži i mnogo folne kiseline, nužne za rast stanica, stoga je grejp izuzetno važan za decu i mlade u razvoju.

Grejp možemo nazvati pravim lekom za naše telo jer pomaže kod tegoba s venama, jača imunitet, pospešuje proizvodnju hormona, sprečava infekcije i prehlade, pročišćuje creva i stabilizuje crevnu floru, pomaže kod snižavanja telesne težine.

Voće je koje se može konzumirati na razne načine. Zbog kiselo-gorkog ukusa ga deca, koja bi ga posebno trebala konzumirati, ne vole, ali tu dolazi do izražaja velika količina vode u grejpu pa ga možete istisnuti jer u soku ostaje većina hranjivih sastojaka.

No, ako je sok još uvek kiselkast, preporučuje se napraviti mešavinu od slađeg soka od naranče i soka od grejpa. Kora grejpa se može skuvati na laganoj vatri za 20 minuta te se taj čaj upotrebljava za lečenje smrzotina jer uspostavlja cirkulaciju krvi do oštećenih tkiva. Gorke semenke, osobito njihov ekstrakt, poznat su prirodni antibiotik i antiseptik koji sprečava razvoj bakterija, virusa i buđi pa se upotrebljava kao konzervans nekih namirnica. Pektin grejpa snižava količinu holesterola u krvi pa belu kožicu ispod kore valja konzumirati, a ne odvajati.

Ništa preterano nije dobro pa tako ni konzumacija grejpa. Grejp ili sok od grejpa mogu biti opasni po zdravlje u kombinaciji sa lekovima jer grejp može pojačati delovanje leka do te mere da se čini da je bolesnik uzeo prekomernu dozu leka, dok je u drugim slučajevima delovanjem naringina, materije koja se nalazi u grejpu, došlo do smanjene apsorpcije leka iz krvi.

Profesor Pertti Neuvonen, farmakolog na univerzitetu u Helsinkiju, dokazao je da konzumacija soka od grejpa i tableta protiv glavobolje može dovesti do ubrzanog rada srca, lekovi protiv alergija i grejp mogu izazvati smetnje u radu srca. Uz te, postoji još nekoliko kombinacija na koje bi trebalo obratiti pažnju jer mogu negativno uticati na čoveka.

Devojke koje koriste kontracepcijske pilule takođe moraju biti oprezne jer konzumacija grejpa u većoj količini može oslabiti delovanje pilula.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor:centarzdravlja.hr