Sa jogurtom ili u salati, borovnice možete jesti čak i tople iz mikrotalasne peći (imaće ukus kao fil za pite)... Kako god ih jeli, znajte da se borovnice preporučuju kao regularni deo zdravog načina ishrane, prenosi Hafington post.
Doktor Lisa Jang, nutricionista, uvek preporučuje borovnice svojim klijentima, a i sama ih redovno konzumira. Razlog je taj što su borovnice izuzetno dobre za zdravlje, ne sadrže mnogo kalorija, i odličnog su ukusa.
Borovnice ne sadrže dosta kalorija
Jedna šolja borovnica ima samo oko 80 kalorija.
Hranljive su
Borovnice sadrže antioksidante vitamina C, mangan, sadrže mnogo vlakana(skoro 4 grama po šolji).
Pogledajte i Napitak od borovnice koji smanjuje nadutost
Održavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema
Sastoje se od polifenola koji imaju antioksidantno i anti-inflamatorno svojstvo, te mogu doprineti zdravlju srca, i smanjenju drugih srčanih tegoba One takođe mogu da regulišu krvni pritisak.
Poboljšava insulinsku osetljivost
Antocijanini, jedinjenje borovnice koje daje plavu boju sadrži antioksidantna svojstva što utiče povoljno na insulinsku osetljivost, i zato je sok od borovnice dobar za odrasle osobe koje pate od dijabetesa.
Od velike su pomoći u borbi protiv raka
Konzumiranjem borovnica smanjujete mogućnost oboljevanja od raka. To je pokazalo naučno istraživanje sprovedeno na miševima, čiji su rezultati ukazali na pozitivan uticaj borovnica na prevenciju raka dojke.
Pogledajte i Raznobojna hrana u borbi protiv raka
Odličnog su ukusa
Za ovo vam ne treba nikakvo dodatno obrazloženje. Zdrave su, ne goje i ukusne su.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Sezonska pasta sa bundevom
Slatka kukuruzna pita
Lagani pileći gulaš sa povrćem