Različite nove vrste ulja sve su cenjenije među zdravstveno osvešćenom populacijom. Primera radi, u poslednje vreme prepoznata je vrednost ulja konoplje, lanenog ulja i pomalo neočekivano-kokosovog ulja. Do nedavno je imao negativnu reputaciju, ali danas se o njemu priča u superlativima.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je trenutni svetski hit. Ulje dobijeno iz svežeg kokosovog mesa umesto uobičajenih masnih kiselina dugog lanca ima visok udeo masnih kiselina srednjeg lanca, čak između 70 i 85 %, a najzastupljenija masna kiselina je laurinska. Srednje lančane masne kiseline razlikuju se od dugolančanih koje prevladavaju u ostalim biljnim uljima po tome što se ne skladište u masnom tkivu. Srednjelančane masne kiseline se brzo apsorbuju u tankom crevu i ne trebaju pomoć enzima gušterače što ih čini lako svarljivim i zbog čega su izuzetno pogodne za osobe koje boluju od raznih probavnih poremećaja i metaboličkih bolesti.

Srednjelančane masne kiseline često su istraživane i zbog svoje sposobnosti delovanja protiv bakterija, virusa i gljivica. Studija objavljena 2013. godine u časopisu Journal of Medicinal Food pokazala je da laurinska masna kiselina u laboratorijskim uslovima može suzbiti rast bakterije Clostridium difficile-vodećeg uzročnika bolničkih crevnih infekcija, tj. dijareje koja je posledica uzimanja antibiotika. Laboratorijska istraživanja pokazuju i delovanje kokosovog ulja protiv bakterija H. pylori, Listerie monocytogenes i kandide, ali još se čekaju klinički dokazi koji bi to potvrdili.

Pogledajte i 7 dobrih razloga da koristite kokosovo ulje

Ulje konoplje

I druga nekonvencionalna biljna ulja u današnje vreme privlače pozornost potrošača, uključujući i ulje konoplje. Konoplja i marihuana su različiti oblici iste biljke Cannabis sativa, ali imaju različit sadržaj kanabinoidnih svojstava. Ulje konoplje ima povoljan nutritivni sastav, a određena istraživanja pokazala su da blagotvorno deluje na zdravlje. Međutim, neupitno je da u svom sastavu ulje konoplje sadrži omega6 masne kiseline, i to gama-linolensku (GLA) i linolnu masnu kiselinu, a bogato je omega3 masnim kiselinama, i to alfa-linolenskom. Razmera omega6 i omega3 masnih kiselina u ulju konoplje iznosi 3:1. Novija istraživanja uputila su i na sadržaj lignana, biljnih sterola i brojnih drugih biološki aktivnih svojstava u ulju konoplje.

Pogledajte Lekovita konoplja - jača imunitet, smanjuje holesterol, leči infekcije

Chia semenke

Na naučnoj sceni pre dvadesetak godina pojavile su se i chia semenke. Radi se o semenkama biljke Salvia hispanica koja potiče iz središnjeg i južnog Meksika i Gvatemale. Na tim područjima semenke se melju ili koriste cele za pripremu hranjivih napitaka i služe kao vrlo zanimljiva namirnica koja je svoj put pronašla i do naših trgovina. Chia je bogat izvor zdravih masti, i to onih nezasićenih. Sadrži omega 3 masne kiseline, a osigurava 25-30% ulja koje se može ekstrahovati, uglavnom alfa-linolenske masne kiseline (ALA). Zbog specifične opne, rizik od užegnuća dragocenih masti znatno je manji nego kod drugih semenki. Takođe, dobar je izvor antioksidansa, prehrambenih vlakana i aminokiselina. Izvanredan profil antioksidansa čine fitokemikalije poput hlorogene kiseline, kavene kiseline te flavonoida miricetina, kvercetina i kampferola.

Ako stavite jednu kašičicu chia semenki u čašu vode, nakon pola sata dočekaće vas sasvim drugačija konzistencija tečnosti-smesa se pretvara u gotovo čvrstu želatinastu masu. Svojstvo formiranja gela, osim u kuhinji, pogodno je i za telo, jer se u probavnom sistemu tako usporavaju razgradnja ugljenih hidrata i nagle oscilacije šećera u krvi što te semenke čini posebno korisnima za dijabetičare. I novija istraživanja pokazala su da dodatak chia semenki u ishrani pridonosi boljoj regulaciji postprandijalne glikemije.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Žena.hr