Origano je začin koji se već hiljadama godina koristi u kulinarstvu, ali je imao i medicinsku primenu. Njegov naziv potiče od grčkih reči oros, što znači planina i ganos, što znači radost.
Pored toga što hrani daje specifičnu aromu, origano ima i brojna lekovita svojstva.
Origano se koristi u lečenju respiratornih oboljenja, menstrualnih grčeva i problema s urinarnim traktom. Ovaj začin prepoznatljivog mirisa sadrži vlakna, gvožđe, mangan, vitamin E i K, kalcijum, omega masne kiseline...
Bogat antioksidansima, origano štiti ćelije od oštećenja i pomaže organizmu da se zaštiti od infekcija.
Pogledajte i Origano - začin i lek
Brojne naučne studije su dokazale antibakterijska svojstva origana, a njegova antimikrobna svojstva potiču od supstance karvakol.
Naučnici s Univerziteta u Bonu su utvrdili da se u origanu nalazi supstanca beta-kariofilin koji deluje preventivno na osteoporozu i arterosklerozu.
Mnoge studije su pokazale da origano može biti koristan u tretmanu sledećih zdravstvenih problema: prehlade, bolova u mišićima, akni, peruti, bronhitisa, nadutosti, zubobolje, alergija...
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem