Lekovitost rena
Jedna od glavnih odlika rena je njegov jak i ljut ukus. Često se koristi u pripremi jela tokom praznika, verovatno kako bi se organizam lakše očistio od teške hrane koju tada konzumiramo. Osim što ima jak ukus ren sadrži mnoga lekovita svojstva. Bogat je mineralima i vitaminima, odličan detoksikator i deluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crevu, jednjaku i bešiki.
Pogledajte i Magičan recept za smanjenje obima struka
Uzrok ovome je činjenica da sadrži sastojke koje inhibiraju navedene bolesti. Ti sastojci su glikozid sinigrin i alil izotiocijanat, inače savremenoj nauci zanimljivi zbog svog antibiotskog i antikancerogenog delovanja. Alil izotiocijanat deluje pozitivno protiv širenja bakterija u hrani, što ga čini prirodnim konzervansom. Ren je bogat vitaminom C, vitaminom B1, B6, gvožđem i kalcijumom, dok ćemo magnezijum, fosfor i vitamin B2 naći u nešto manjim količinama. U zimskim danima zaštitiće nas od prehlade i očistiti naše disajne puteve. Podstiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet.
Pogledajte i Kombinacije ovih namirnica su veoma lekovite
Svestrana primena
Prilikom lečenja ili pak pripremanja jela s renom koristi se uglavnom njegov koren. Koren se uvek riba na sitno ili reže na kolutiće, a nikad kuva, zbog toga što prilikom kuvanja nestaje eterično ulje koje on sadrži. Da bi dobio svežinu i posebno ljut ukus, koren rena potrebno je ostaviti da stoji u vodi 24 sata. Nakon toga narendajte ga u pavlaku, supu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Ljut i jak ukus rena pročistiće vaše sinuse i disajne puteve, bez obzira koliko tešku hranu konzumirali. Ako pak imate osetljivu probavu i teško podnosite ljutu hranu dodajte malo jabuke kako biste ublažili ovu žestinu.
Da biste odagnali glavobolju uzmite listove rena pa ih pritisnite na bolno mesto. Isto tako, koren rena narendan u obloge pomoći će vam kod prehlade, inficiranih rana, ukočenih mišića, reumatičnih zglobova i išijasa.
Pogledajte i Pravilnom ishranom protiv glavobolje
Napomena:
Preveliko korišćenje rena može izazvati plikove na koži. Ako imate problema sa štitnom žlezdom i bubrezima preporučuje se da izbegavate korišćenje ove biljke.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: atma.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem