Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajne turske kuhinje

U Turskoj veoma ozbiljno shvataju obedovanje. Nezamislivo je da članovi domaćinstva jedu sami ili usput, na ulici, dok ostali jedu kod kuće. Običaj je da svi zajedno jedu tri puta tokom dana.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Turska kuhinja  može da se opiše kao spoj profinjenosti središnje Azije, Bliskog istoka, Mediterana i kuhinje Balkana. Turska kuhinja bogata je i raznovrsna upravo zbog uticaja gastronomije susednih zemalja, uključujući i one iz zapadne Evrope. Tipičan turski obrok počinje supom, nakon čega sledi jelo od povrća ili mahunarki. Dodatno se servira i salata od jogurta i mlevenih krastavaca. Turci, mesu često dodaju voće i orašaste plodove i začine za egzotični ukus, a rezultat toga su gurmanske kofte, pite, pilavi i ćufte. Baklave i turska pica (lahmadjun) još su neki od zaštitnih turskih specijaliteta. 

Da bi jela bila tako ukusna, u turskoj kuhinji se koristi mnoštvo zdravih namirnica, a koje su najpopularnije pročitajte u nastavku. 

Crveni luk nas čini zdravima

Nezaobilazna namirnica turske kuhinje je luk. To je povrće okruglastog oblika i bele unutrašnjosti koju prekriva suva, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bela kožica. Crveni luk je dobar izvor prehrambenih vlakana i vitamina B6, a uz to je i vrlo dobar izvor vitamina C. Pozitivna osobina luka je što sadrži aktivne materije za koje se veruje da pomažu u smanjenju povišenog nivoa holesterola i u smanjenju povišenog krvnog pritiska.

Patlidžan smanjuje holesterol i šećer

U patlidžanu, kog krasi čak 92 posto vode, najzastupljeniji su vitamini B grupe. Ono što njega čini visokovrednom namirnicom nije samo vitaminsko-mineralni sadržaj, nego i antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Iako se priprema na različite načine širom sveta, patlidžan često nalazimo u musakama. Pečene, ponekad i pohovane kriške patlidžana serviraju se s umakom od paradajza i peku u pećnicama.

Pogledajte i 11 načina da uživate u patlidžanu

Orašasti plodovi čuvaju srce 

Neretko je meso pripremljeno na turski način obogaćeno orašastim plodovima. Bademi su jedan od najboljih prehrambenih izvora magnezijuma koji sprečava grčenje mišića i povoljno deluje na srčani mišić i krvni pritisak. Kikiriki uz svoj povoljan sastav masti povoljno deluje na snižavanje LDL-holesterola, dok se orasi smatraju jednim od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina. Lešnik je bogat izvor vitamina E, magnezijuma i gvožđa. 

Paprika za zdravlje srca i pluća

Paprika se u narodnoj medicini vekovima koristila kao lekovito sredstvo, posebno za jačanje imuniteta. Osim što štiti od brojnih bolesti današnjice, pospešuje apetit i podstiče rad želuca. Njena najvažnija karakteristika je bogatstvo vitaminima i mineralnim materijama, a takođe je jedan od najboljih izvora vitamina C, kog sadrži čak 4 puta više nego narandža.

Pogledajte i 10 recepata za izvrsna jela sa paprikama

Riba za ravnotežu proteina

Riba čini važan deo uravnotežene ishrane jer predstavlja glavni izvor blagotvornih omega-3 masnih kiselina i nutrijenata. Osobe koje redovno jedu ribu smanjuju svoj rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem. Riba je dobar izvor vitamina A, B i D grupe i minerala.

Pogledajte i Zašto je dobro jesti ribu bar jednom nedeljno

Turski tip jogurta

Jogurt je zvezda turske kuhinje. Reč jogurt potiče iz Turske reči „yoğurt“ koja označava mleko koje je fermentiralo u gustu, kiselu masu. Turski tip jogurta je jedna od najčešće konzumiranih vrsta jogurta na svetu, a krasi ga bogati kremasti ukus zahvaljujući nešto većem udelu mlečnih masnoća. Kao esencijalni deo turske kuhinje, servira se uz gotovo svako jelo. Tako se koristi kao temelj za pripremu supa i soseva pa se često servira preko mesa i povrća. Neretko se dodaje i salatama, a zahvaljujući osvežavajućem ukusu s notama slanog, često se jede uz popularne bureke i razne pite. U Turskoj se jogurt koristi i u pripremi kolača i pojedinih jela od testa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti