Jabuke

Jabuke su pune vlakana, pa je preporučljivo da svakog dana pojedete po jednu jabuku, jer ćete na taj način uneti jednu od preporučenih dnevnih porcija voća ili povrća, a vlakna iz jabuke će vas zasititi, pa nećete imati potrebu za slatkišima i popularnim grickalicama.

Pogledajte i 5 sorti jabuka za svačiji ukus

Mlečni proizvodi

Bilo da pijete mleko ili jogurt, jedete sir ili pavlaku unećete u svoj organizam kalcijum i proteine. Mlečni proizvodi su idealna užina, ali birajte one koji imaju mali procenat masti. Možete ih jesti i piti same ili kao dodatak nekom jelu.

Pogledajte i 6 namirnica bogatih kalcijumom

Krompir

Krompir je odličan izvor ugljenih hidrata, vitamina B i C i gvožđa  zbog čega će vam brzo utoliti glad i obezbediti neophodne vitamine i minerale. Sam po sebi ne  predstavlja visokokaloričnu namirnicu, ali je bitno na koji način ga pripremate. Izbegavajte prženi i pečeni krompir, jedite ga barenog i to bez kaloričnih sosova i preliva.

Pogledajte i 9 najčešćih grešaka u pripremi krompir pirea

Riba

Tunjevina i skuša će vam smanjiti želju za hranom. Bogate su zdravim mastima, koje će vas zasititi, obezbediti neke od najvažnijih hranljivih sasojaka, uključujući vitamine i omega-3 masne kiseline. Ove ribe snižavaju loš holesterol i povećavaju dobar, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Proteinima koji se nalaze u ovoj ribi potrebno je dosta vremena da se svare, pa ćete dugo biti siti.

Pogledajte i 7 saveta za prženje ribe

Mahunarke

Mahunarke su najzdravije povrće koje mogu da se pripreme na mnoge načine. Pune su nerazdvojivih vlakana, koje pomažu snižavanje holesterola. Sadrže mnogo antioksidanata, vitamina i minerala, a predstavljaju i odličan izvor proteina. Jednom nedeljno umesto mesa jedite obrok od mahunastog povrća. Pasulj i boranija mogu da se pripreme na raznorazne načine.

Pogledajte i Kako da pripremate mahunarke

Barena jaja

Breno jaje je idealna užina, jer ima 75 kalorija i 6 grama proteina. Nedavna istraživanja su pokazala da su žene koje su jele dva jajeta za doručak skinule 65 procenata više kilograma i smanjile obim struka za 83 procenata više od onih koje nisu. Ako imate povišen holesterol jedite belance, jer ono sadrži različite proteine, minerale i vitamine neophodne našem organizmu.

Pogledajte i recept Pita sa šunkom i barenim jajima

Soja

Soja je veoma hranljiva jer je bogata proteinima, pa će vas brzo zasititi na duže vreme. Snižava loš holesterol, a povećava dobar. Pored toga ublažava štetne posledice nezdrave hrane. 

Pogledajte i recept Soja šnicle

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: menshealth.rs