Mahunarke su među prvim biljkama koje je čovek kultivisao i koristio u ishrani. Čak i posle toliko vremena, i pored znatno većeg izbora različite hrane, ove biljke su i dalje veoma prisutne u kulinarstvu. Odličan su izvor proteina, vlakana i složenih ugljenih hidrata. Spektar namirnica koje sadaju u mahunarke je veoma bogat, pa ovladavanje pravilnim izborom i načinom pripreme može značajno proširiti repertoar vaših kulinarskih specijaliteta.
Kupovina mahunarki
Dok kupujete sočiva ili pasulj, vodite računa da birate cele, zdrave plodove. Izbegavajte oštećena i zrna drugačije boje, jer se verovatno radi o starim plodovima koji će se teško skuvati i mogu imati neprijatan ukus.
Potapanje mahunarki
Potapanje pre pripreme je česta tema rasprave u gastronhomskom svetu. Dok neki misle da se na taj način gube određeni hranljivi sastojci, boja i ukus, drugi smatraju da se tako ubrzava priprema, otklanjaju materije koje se teško vare i izazivaju gasove i sprečava oštećenje omotača zrna tokom kuvanja. Ipak, češće se mogu čuti mišljenja u korist potapanja, pa se tako savetuje da se pasulj drži najmanje osam sati u vodi pre pripreme, a sočiva od 15 minuta do sat vremena.
Dodavanje začina tokom potapanja
Slobodno dodajte razne arome vodi u kojoj stoje zrna. To mogu biti luk, razne začinske trave ili ulja. Takođe, vodi u kojoj se potapaju plodovi možete dodati i bujon.
Jedno od najvažnijih pravila prilikom kuvanja mahunarki je da voda ne sme da vri, već samo da struji kako se zrna ne bi oštetila ili raspala.
Pročitajte i 5 korisnih saveta za pripremu pasulja.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem