Zdrav i izbalansiran intestinalni trakt je veoma bitan za jak imuni sistem i vitalnost organizma. Jedan od najlakših i najekonomičnijih načina da unapredite floru creva je da koristite fermentisanu hranu.
Ljudi fermentišu hranu već vekovima. Ovde se najpre misli na namirnice koje prolaze fazu lakto-fermentisanja, što znači da ugljeni hidrati i skrob iz povrća i voća se prevode u mlečnu kiselinu uz pomoć mnogih lakto bakterija. Mlečna kiselina je prirodni konzervans koji inhibira razvijanje patogenih bakterija. Jedino šta se dodaje u namirnice prilikom ovakvog konzerviranja je kuhinjska so. Bakterije koje su štetne po nas, ne mogu da tolerišu mnogo soli, ali zato dobre, saprofitne bakterije mogu.
Laktofermentacija uništava patogene sojeve, a dozvoljava rast i razvoj saprofitnim sojevima. Fermentisane namirnice su živa hrana, prebogata enzimima i probioticima.
Za čitav ovaj proces nije potrebna nikakva skupa oprema i aparatura, a preporučuju se staklene ambalaže za čuvanje, a ne plastične jer dolazi do migracije štetnih materija iz plastike u hranu.
Možete koristiti staklene ambalaže sa hermetičkim poklopcima koji nisu metalni, koji stvaraju savršenu anaerobnu sredinu za fermentaciju. Postoje i posebni krčazi od keramike, koji se mogu koristi za fermentaciju, od najsavremenijih do klasičnih i antičnih grnčarija.
Šta sve možemo fermentisati?
Pića
Kefir
Sok od borovnica
Sok od jagoda
Limunada
Piće od đumbira
Kombuha
Breskva i kombuha
Jagoda i kombuha
Kajsija i kombuha
Povrće
Šargarepe
Đumbir
Indijski začinjen karfiol
Kupus
Rotkvice
Pečurke
Krastavci
Zeleni pasulj
Mlečni proizvodi
Krem sir
Maslac
Nemlečne alternative
Kokosovo jogurt
Kokosov kefir
Sir od oraha
Prelive jelima i namaze
Kečap
Majonez
Senf
Salsa
Ren
Roštilj sos
Čili majonez
Voće
Puter od krušaka
Marmelada od crvenih pomorandži
Mango salsa
Bobičasto voće i javorov sirup
Borovnica sos
Sos od jabuka
Limun
Ana Vidlanović, strukovni nutricionista dijetetičar
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom