Osim izlaganja sunčevim zrakama, vitamin D možete dobiti i iz nekih namirnica.
1. Losos za večeru
Iako se vitamin D nalazi u malo namirnica, jedan od najboljih izvora su masne ribe poput lososa i sardina. Ako volite da jedete lososa, jedan filet za večeru će vam osigurati potrebnu količinu ovog vitamina.
2. Dodajte pečurke
Ukusne i niskokalorične, pečurke su odličan izvor vitamina D. Stavite ih u salate, variva ili ih dodajte testenini.
Pogledajte i Korisni saveti za pripremu pečuraka
3. Jaje za doručak
U žumanetu jajeta se nalazi vitamin D, ali kako sadrži i holesterol, ne preterujte s konzumacijom. Jaja možete pripremiti za doručak, dodati ga salati ili od njega pripremiti neki ukusan desert.
4. Konzervirana tuna
Vitaminom D je bogata i tuna iz konzerve koja je svakako jeftinija od sveže ribe pa je možete konzumirati umesto lososa.
Pročitajte i Simptomi nedostatka magnezijuma
5. Mleko
Pojedine vrste sojinog i pirinčanog mleka sadrže jednaku količinu vitamina D kao i kravlje mleko, pa imate izbora ako ne podnosite laktozu.
Ako radije svoj vitamin D uzimate putem dodataka ishrani, stručnjaci savetuju da ovo činite uz najveći obrok. Ovako ćete povećati njegovu apsorpciju za čak 50 posto!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: ordinacija.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus