Mnoge vrste hibiskusa su korišćene u tradicionalnoj medicini, a naročito za pripremu čajeva. Čaj od hibiskusa je gorak i opor pa mu se dodaje med ili citrusno voće. Ne sadrži kofein, ali je pun vitamina C, aminokiselina, gvožđa, flavonoida, eteričnih ulja i kiselina.

Naučnici su brojnim istraživanjima potvrdili da hibiskus pogoduje zdravlju srca i snižava krvni pritisak, i to samo nakon četiri nedelja ispijanja čaja. I ako nemate problema sa zdravljem, ovaj napitak će vas osvežiti, bio hladan ili topao.

Pogledajte i Recept za lek za srce star 800 godina

Kako pripremiti čaj od hibiskusa?

Sastojci:

4 dl vode

1 štapić cimeta

3 kašike sušenog ili 4-5 svežih cvetova

1 kašika šećera

sok od jedne pomorandže

Vrelu vodu prelijte preko hibiskusa i cimeta. Neka odstoji tako 20-ak minuta. Procedite čaj i dodajte šećer i sok od pomorandže. Poslužite topao ili hladan napitak.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: ordinacija.hr