Sušeno voće je sigurna i zdrava hrana u kojoj su hranljivi sastojci višestruko koncentrisani, a energetska vrednost povećava se za 6 do 10 puta pa ga, za razliku od onog sirovog, treba jesti u manjim količinama.

Suve šljive, smokve, kajsije i jabuke, a u poslednje vreme sve popularniji čips od banana, predstavljaju dragocen izvor zaštitnih materija. Orašasti plodovi takođe su najbogatiji izvor mikrominerala, pa je naša topla preporuka da na stolu uvek imate činijicu tih korisnih namirnica. Zato umesto čipsa od krompira koji je prepun štetnih materija poput akrilamida, koji uzrokuje kancer, odaberite čips od jabuke ili banane.

Sušeno voće sadrži gvožđe, kalijum, selen, minerale i hranljiva vlakna, i zato je bolje od slatkiša.

Zbog sadržaja vlakana ima blago laksativno dejstvo, a dobro je i u prevenciji osteoporoze.

Prava je riznica minerala kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, cinka i gvožđa, kao i vitamina A, B i C. Od vitamina B-kompleksa sadrži B1, B2,B3 i B6.

Pošto ne sadrži vodu, sušeno voće ima znatno više kalorija nego sveže, pa je bolje jesti ga u malim količinama. U odnosu na sveže, suvo voće je postupkom dehidracije izgubilo samo vodu i nešto vitamina C, a zadržalo je minerale, vitamine, vlakna i korisne flavonoide koji su koncentrisani u osušenim plodovima i zbog toga su intenzivnije boje, ali i ukusa.

Najbolje je jesti sušeno voće za doručak, uz šolju čaja ili jogurta. Dobro je i za užinu, ali nikako za večeru, ili kao poslasticu posle ručka. Suvi plodovi obiluju šećerom, pa se teže vare.

Prilikom kupovine obratite pažnju na koji je način voće osušeno. Postoji nekoliko različitih metoda sušenja, kao što je u specijalnim pećima, na suncu ili zamrzavanjem. Međutim, voće osušeno hemijskim sredstvima nije dobro za zdravlje.

Zbog povećane potrebe za energijom, vrhunski sportisti redovno konzumiraju sušeno voće.

Evo još nekih zanimljivih činjenica u vezi sa sušenim voćem:

1. 100 g sušenih banana sadrži 346 kalorija, a ista količina svežih samo 90.

2. U sušenim kajsijama ima čak 12 puta više vitamina A nego u svežim.

3. Sušene smokve sadrže čak 66 % šećera.

Pogledajte kako sami možete osušiti voće - Kako da osušite voće u rerni.