Došao je u Evropu kao ukrasna biljka iz Južne Amerike, ali je ubrzo njegov ukus očarao gurmane i kuvare. Danas je paradajz povrće broj jedan, jer ga skoro svi obožavaju. Zato ga razni narodi nazivaju i rajskom biljkom, zlatnom jabukom, rajčicom...
Ima samo 18 kcal na 100 grama, ali zato čitavo obilje vitamina i minerala. Likopen je ipak najvažniji od svih sastojaka, jer je ova sekundarna materija pravi lovac na slobodne radikale. Zanimljivo je da se likopen bolje apsorbuje u organizmu, ako se paradajz skuva. Što ga duže kuvate, paradajz je zdraviji!
Jedno ime, mnogo vrsta
Priroda se pobrinula da vam paradajz nikad ne dosadi, pa zato postoji obilje njegovih vrsta. Najcešci su okrugli i crveni. Ogromni mesnati paradajz je odličan za punjenje, za salatu i sosove. Paradajz koji se prodaje s grančicom je najaromatičniji. Postoje i izdužene vrste paradajza koje imaju malo semenki i zato su kod Italijana omiljeni za pripremanje gustih sosova i za dodatak picama. Koktel paradajz je odličan kao dekoracija, ali i kao meze, jer ima lepu, slatku aromu.
Paradajz se ne drži u frižideru, vec na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi. Još zelen paradajz lako sazreva ako se drži na suncu.
Kumato
Ističe se atraktivnim bojama, od svetlih do tamnocrvenih nijansi. Ima divan, sladak ukus, pa ga je najbolje jesti u salati ili na sendvičima. Dugo ostaje svež, ali je zato i skuplji od običnog paradajza. Pogledajte sliku.
Tigrasti paradajz
Ovaj paradajz ima izrazitu šaru, po kojoj je i dobio ime. Nazivaju ga i „pomo d’or“. Veoma je dekorativan, pa se koristi za salate i ukrašavanje. Mekan je i sočan i ima slatko-kiselkast ukus. Pogledajte sliku.
Pelat
Crveni i žuti jajasti paradajz jedar je i čvrst bez mnogo semenki. Odličan je kao ukras na picama, zapečenim jelima, tanjirima sa zakuskom. Ipak, najviše ga vole Italijani za pravljenje sosova, pa se prodaju i konzervirani. Pogledajte sliku.
Volujsko srce
Veliki, neobičnog oblika i tanke ljuske koja ne mora da se ljušti, ovaj paradajz je kandidat za prvo mesto kad je reč o spremanju sosova, čorbi, pica. Pogledajte sliku.
Čeri paradajz
Minijaturni paradajz (prečnika oko 2 cm), koji se koristi u pripremi jela i salata, a zbog svog atraktivnog izgleda i za dekoraciju hrane. Naziv čeri (cherry) u prevodu sa engleskog glasi trešnja. Naziva se još i koktel paradajz. Pogledajte sliku.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem