Ova fenomenalna poslastica useliće se u vašu kuhinju i postati omiljena već posle prvog pravljenja. Ukusan krem ovim palačinkama daje fenomenalnu mekoću i pufnasti ukus kojem niko neće odoleti. Ovo je mera za šest komada palačinki.
Potrebno za testo:
- 100 g brašna
- 1/4 l mleka
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- 4 jajeta
Fil:
- 375 g posnog sira
- 75 g šećera
- 2 žumanceta
- 1 mala kašičica naribane kore limuna
- 1 paket vanil šećera
- prstohvat soli
Za zapeći:
- 2dcl slatke ili kisele pavlake
- 1 jaje
- 50 g šećera u prahu
- malo butera ili margarina za posudu gde se palačinke peku
- šećer u prahu za posipanje
Testo:
Brašno, mleko i so sjediniti u jedno tanko (mekano) testo. Ostaviti da odstoji najmanje 20 minuta, a posle toga u testo dodati šeećer i jaja i sve sjediniti u jednu kompaktnu masu.
Fil:
Sir staviti u jednu krpu i dobro ga ocediti od viška tečnosti i staviti ga u činiju.U sir dodati šećer, žumanca, ribanu koru od limuna, vanil šećer, so i sve dobro izmešati.
Za preliv sa kojim se prelivaju palačinke:
Izmešati slatku pavlaku,jaje i šećer u prahu.
Od testa ispeći u tiganju palačinke, peći otprilike 2 munuta sa svake strane. Kada su palačinke pečene ,poređati svaku jednu pored druge i odmah ih puniti sa filom(bitno ih je uvijati odmah kada se ispeku).
Jednu dugu vatrostalnu posudu premazati sa malo butera ili margarina i zatim poređati palačinke.Preko njih preliti masu sa slatkom pavlakom,jajima i šećerom.
Palačinke staviti u predhodno zagrejanu pećnicu od 200-225 stepeni i peći oko 15 do 20 min.dok ne postanu zlatkasto rumene.
Preliti sa sosom od vanile koji se ovako priprema:
- 1 kesica pudinga od vanile
- 0,8 dcl mleka
- vanila štapić
- šećer
Skuvati sos-kao kada kuvate puding,samo zbog veće količine mleka bice mnogo ređi.
Jos vruće palačinke preliti ovim mirisnim sosom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus