Ova fenomenalna poslastica useliće se u vašu kuhinju i postati omiljena već posle prvog pravljenja. Ukusan krem ovim palačinkama daje fenomenalnu mekoću i pufnasti ukus kojem niko neće odoleti. Ovo je mera za šest komada palačinki.

Potrebno za testo:

  • 100 g brašna
  • 1/4 l mleka
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 4 jajeta

Fil:

  • 375 g posnog sira
  • 75 g šećera
  • 2 žumanceta
  • 1 mala kašičica naribane kore limuna
  • 1 paket vanil šećera
  • prstohvat soli

Za zapeći:

  • 2dcl slatke ili kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 50 g šećera u prahu
  • malo butera ili margarina za posudu gde se palačinke peku
  • šećer u prahu za posipanje

Testo:

Brašno, mleko i so sjediniti u jedno tanko (mekano) testo. Ostaviti da odstoji najmanje 20 minuta, a posle toga u testo dodati šeećer i jaja i sve sjediniti u jednu kompaktnu masu.

Fil:

Sir staviti u jednu krpu i dobro ga ocediti od viška tečnosti i staviti ga u činiju.U sir dodati šećer, žumanca, ribanu koru od limuna, vanil šećer, so i sve dobro izmešati.

Za preliv sa kojim se prelivaju palačinke:

Izmešati slatku pavlaku,jaje i šećer u prahu.

Od testa ispeći u tiganju palačinke, peći otprilike 2 munuta sa svake strane. Kada su palačinke pečene ,poređati svaku jednu pored druge i odmah ih puniti sa filom(bitno ih je uvijati odmah kada se ispeku).

Jednu dugu vatrostalnu posudu premazati sa malo butera ili margarina i zatim poređati palačinke.Preko njih preliti masu sa slatkom pavlakom,jajima i šećerom.

Palačinke staviti u predhodno zagrejanu pećnicu od 200-225 stepeni i peći oko 15 do 20 min.dok ne postanu zlatkasto rumene.

Preliti sa sosom od vanile koji se ovako priprema:

  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 0,8 dcl mleka
  • vanila štapić
  • šećer

Skuvati sos-kao kada kuvate puding,samo zbog veće količine mleka bice mnogo ređi.

Jos vruće palačinke preliti ovim mirisnim sosom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: vojvodjanskakuhinja.blogspot.com