Mirisna i ukusna pita od dunja podseća na detinjstvo i bakine najslađe poslastice.

Potreban materijal:

  • 700 g rendanih dunja
  • 50 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 20 g vanilin šećera
  • 50 g prezli
  • 130 g suvog grožđa
  • 1 kašičica arome badema
  • cimet u prahu po ukusu
  • 10 kora za pitu
  • malo suncokretovog ulja za prskanje kora
  • malo šećera za posipanje kora

Priprema:

Na maslacu propržiti rendane dunje sa dodatkom šećera i vanilin šećera dok ne ispari višak tečnosti.

Skloniti sa vatre, pa dodati suvo grožđe, prezle, cimet po ukusu i aromu badema.

Zagrejati rernu na 250C. Pleh za pečenje podmazati uljem.

Na radni sto staviti jednu koru pa je poprskati sa malo ulja, a onda preko nje staviti drugu koru, pa i nju malo poprskati uljem i posuti šećerom. Ja sam stavljala nešto malo manje od „šake“, vi stavite po ukusu.

Na jedan kraj kora zatim staviti fil od dunja i uviti u rolat, otprilike 2-3 kašike fila za jedan rolat.

Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal.

Uvijene rolate složiti u pleh za pečenje, smanjiti temperaturu na 200C i peći pitu nekih 35 minuta, dok lepo ne porumeni.

Pre sečenja ostaviti da se skroz ohladi.

Po želji posuti šećerom u prahu pre služenja.

Preporuka je da je pravite čak dva dana ranije u odnosu na ono za šta vam treba, jer je lepša. U tom slučaju, držite je uvijenu u plastičnu foliju (kesu) tako iscela sa plehom, ili isecite parčiće i složite ih u kutiju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: moje-grne.com