Mirisna i ukusna pita od dunja podseća na detinjstvo i bakine najslađe poslastice.
Potreban materijal:
- 700 g rendanih dunja
- 50 g maslaca
- 250 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 50 g prezli
- 130 g suvog grožđa
- 1 kašičica arome badema
- cimet u prahu po ukusu
- 10 kora za pitu
- malo suncokretovog ulja za prskanje kora
- malo šećera za posipanje kora
Priprema:
Na maslacu propržiti rendane dunje sa dodatkom šećera i vanilin šećera dok ne ispari višak tečnosti.
Skloniti sa vatre, pa dodati suvo grožđe, prezle, cimet po ukusu i aromu badema.
Zagrejati rernu na 250C. Pleh za pečenje podmazati uljem.
Na radni sto staviti jednu koru pa je poprskati sa malo ulja, a onda preko nje staviti drugu koru, pa i nju malo poprskati uljem i posuti šećerom. Ja sam stavljala nešto malo manje od „šake“, vi stavite po ukusu.
Na jedan kraj kora zatim staviti fil od dunja i uviti u rolat, otprilike 2-3 kašike fila za jedan rolat.
Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal.
Uvijene rolate složiti u pleh za pečenje, smanjiti temperaturu na 200C i peći pitu nekih 35 minuta, dok lepo ne porumeni.
Pre sečenja ostaviti da se skroz ohladi.
Po želji posuti šećerom u prahu pre služenja.
Preporuka je da je pravite čak dva dana ranije u odnosu na ono za šta vam treba, jer je lepša. U tom slučaju, držite je uvijenu u plastičnu foliju (kesu) tako iscela sa plehom, ili isecite parčiće i složite ih u kutiju.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: moje-grne.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem