Ova kraljica među slatkišima, Viktorija biskvit torta, je toliko jednostavna i brza da Englezi lude za njom, a neodoljivo je ukusna.
Sastojci za biskvit:
250 grama maslaca
250 grama šećera
5 jaja
1kašika ekstrakta vanile
250 grama brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
Sastojci za nadev od malina:
700 grama malina
500 grama šećera
sok jednog limuna
500 ml slatke pavlake
4 kašike šećera u prahu
Priprema:
Umutite maslac i šećer za biskvit, dodajte prstohvat soli pa miksajte dok ne dobijete nešto svetliju, kremastu teksturu. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro izmiksajte. Dodajte ekstrakt vanile, miksajte još kratko, pa umešajte špatulicom. Dobijenu smesu rasporedite na dva manja kalupa (20 cm) koja ste najpre obložili papirom za pečenje. Pecite na 190 stepeni oko 25 minuta do pola sata. Izvadite ga iz rerne kada se digne na sredini, pa dobro ohladite.
Za pripremu namaza u posudu stavite 500 grama očišćenih malina, dodajte šećer i limunov sok. Stavite na laganu vatru i kuvajte dok se šećer ne otopi. Tada pojačajte vatru i kuvajte još pet minuta uz stalno mešanje kako biste dobili konzistenciju džema. Možete da ostavite i komadiće i koštice, a džem pre upotrebe možete i ocediti kroz sito. Slatku pavlaku stavite u čvrsti krem. Na dno stavite jedan biskvit, te ga premažite džemom od malina. Na džem nanesite i slatki pavlaku. Preklopite drugim biskvitom, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom