Tako opako mirišu na cimet, nestvarno su čokoladni i opasno peckavi od đumbira. Baš za hladne zimske dane. Jednostavni su za pripremu, kratko se peku, a još brže nestaju.
Sastojci (za oko 30-35 keksića):
170 g tamne čokolade
115 g maslaca
2 jaja
100 g glatkog brašna
125 g šećera (smeđi ili beli)
20 g gorkog kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
1 1,2 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica cimeta
1 kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
šećer u prahu za valjanje
Priprema:
U posudi pomešajte suve sastojke (prosejte): brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, đumbir u prahu i prstohvat soli. Na pari zajedno otopite čokoladu i maslac. Ostavite 10 minuta da se ohladi, pa u to dodajte šećer i dobro izmešajte. Potom u čokoladnu smesu dodajte jedno po jedno jaje, dobro mešajući (ručna mutilica, ne treba vam mikser) i ekstrakt vanile. Na kraju malo-pomalo dodajte suve sastojke (u čokoladnu smesu) i sve dobro izmešajte. Smesu stavite u frižider na najmanje 2 sata (može i preko noći) da se lepo stegne. Kašikom (ili kašikom za sladoled) vadite smesu i valjajte je u kuglice veličine oraha. Kuglice uvaljajte u šećer u prahu, pa stavljajte na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Ne trebate ih pritiskati, ali pripazite da je razmak između kuglica barem 4-5 cm jer će se kuglice u pečenju raširiti. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C (na ventilator po mogućnosti) oko 10-12 minuta. Pustite da se prvo malo ohlade, pa tek onda vadite iz pleha i stavljajte na rešetku da se potpuno ohlade. Čuvajte u kutijama s poklopcem od 7 do 10 dana.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom