Tako opako mirišu na cimet, nestvarno su čokoladni i opasno peckavi od đumbira. Baš za hladne zimske dane. Jednostavni su za pripremu, kratko se peku, a još brže nestaju.

Sastojci (za oko 30-35 keksića):

170 g tamne čokolade

115 g maslaca

2 jaja

100 g glatkog brašna

125 g šećera (smeđi ili beli)

20 g gorkog kakaoa

1 kašičica praška za pecivo

1 1,2 kašičica đumbira u prahu

1 kašičica cimeta

1 kašičica ekstrakta vanile

prstohvat soli

šećer u prahu za valjanje

Priprema:

U posudi pomešajte suve sastojke (prosejte): brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, đumbir u prahu i prstohvat soli. Na pari zajedno otopite čokoladu i maslac. Ostavite 10 minuta da se ohladi, pa u to dodajte šećer i dobro izmešajte. Potom u čokoladnu smesu dodajte jedno po jedno jaje, dobro mešajući (ručna mutilica, ne treba vam mikser) i ekstrakt vanile. Na kraju malo-pomalo dodajte suve sastojke (u čokoladnu smesu) i sve dobro izmešajte. Smesu stavite u frižider na najmanje 2 sata (može i preko noći) da se lepo stegne. Kašikom (ili kašikom za sladoled) vadite smesu i valjajte je u kuglice veličine oraha. Kuglice uvaljajte u šećer u prahu, pa stavljajte na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Ne trebate ih pritiskati, ali pripazite da je razmak između kuglica barem 4-5 cm jer će se kuglice u pečenju raširiti. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C (na ventilator po mogućnosti) oko 10-12 minuta. Pustite da se prvo malo ohlade, pa tek onda vadite iz pleha i stavljajte na rešetku da se potpuno ohlade. Čuvajte u kutijama s poklopcem od 7 do 10 dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr