Idealna poslastica ako vas iznenade gosti ili se ukućanima jede nešto slatko. Zanimljiv kolač za čiju pripremu sigurno imate sve sastojke u kuhinji.
Sastojci za smesu sa kvascem:
- 60 g kvasca
- 2 dcl mleka
- 200 g brašna
Sastojci za testo:
- 400 g brašna
- 50 g šećera
- 3 žumanceta
- 150 g margarina
- malo soli
- narendana kora od 1. limuna
Sastojci za premaz:
- 200 g maslaca
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Kvasac umutite sa mlakim mlekom i uz stalno mešanje dodajte 200 g brašna (sastojci za smesu sa kvascem). Ostavite na toplom mestu da naraste. U drugu posudu sipajte preostalo (sastojci za testo) brašno, pa dodajte šećer, žumance, omekšali margarin, so i limunovu koru. Zatim tu dodajte i smesu sa kvascem i mesite sve dok se testo ne odvoji od posude. Izručite testo u pravougaoni pleh koji ste prethodno premazali maslacem i razvucite. Pustite još jednom da naraste. Odozgo poređajte komadiće maslaca, pospite šećerom i vanilin šećerom (sastojci za premaz).
Rernu zagrejte na 200°C i stavite posudu sa vrelom vodom, a na srednju pregradu stavite pleh sa kolačem. Pecite 25 minuta. Voda koja tokom pečenja isparava čini kolač mekim i rastresitim.
Bezglutenska torta sa jabukama po receptu Džejmija Olivera
Posni slavski kolač za Svetog Nikolu
Belgijski vafli sa rumom koji donose sreću u novoj godini
Kako da napravite domaći posni namaz od leblebija i pečenih paprika
Korpice od pire krompira sa mlevenim mesom