Idealna poslastica ako vas iznenade gosti ili se ukućanima jede nešto slatko. Zanimljiv kolač za čiju pripremu sigurno imate sve sastojke u kuhinji.

Sastojci za smesu sa kvascem:

  • 60 g kvasca
  • 2 dcl mleka
  • 200 g brašna

Sastojci za testo:

  • 400 g brašna
  • 50 g šećera
  • 3 žumanceta
  • 150 g margarina
  • malo soli
  • narendana kora od 1. limuna

Sastojci za premaz: 

  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Kvasac umutite sa mlakim mlekom i uz stalno mešanje dodajte 200 g brašna (sastojci za smesu sa kvascem). Ostavite na toplom mestu da naraste. U drugu posudu sipajte preostalo (sastojci za testo) brašno, pa dodajte šećer, žumance, omekšali margarin, so i limunovu koru. Zatim tu dodajte i smesu sa kvascem i mesite sve dok se testo ne odvoji od posude. Izručite testo u pravougaoni pleh koji ste prethodno premazali maslacem i razvucite. Pustite još jednom da naraste. Odozgo poređajte komadiće maslaca, pospite šećerom i vanilin šećerom (sastojci za premaz).

Rernu zagrejte na 200°C i stavite posudu sa vrelom vodom, a na srednju pregradu stavite pleh sa kolačem. Pecite 25 minuta. Voda koja tokom pečenja isparava čini kolač mekim i rastresitim.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs