Zdravija verzija baklave bez velikog odstupanja od tradicionalnog recepta.
Sastojci
Testo:
- 12 kora za savijače
- 300 g oraha/lešnika (200 g usitnjeno, 100 g drobljeno)
- ¼ šoljice hlebnih mrvica
- ½ kašičice cimeta (prah)
- ½ kašičice praha đumbira
- 1 kašičica korice limuna (rendana)
- ¼ šoljice suncokretovog ulja (hladno ceđeno)
Sirup:
- 300 g agavinog sirupa
- 6 dcl vode
- 1-2 limuna
- karanfilić
Priprema:
U činiji pomešajte orahe, hlebne mrvice, limunovu koricu, đumbir i cimet u prahu.
Pleh namažite uljem pa u njega složite tri reda kora od kojih svaku premažemo uljem i vodom. Zadnju koru pospite mešavinom oraha i začina pa postupak slaganja, premazivanja i filovanja kora ponovite još dva puta. Na kraju slaganja, u zadnjem redu, zadnju koru takođe premažite uljem.
Pre pečenja, zasecite slojeve kora u kvadrate. Svaki kvadrat baklave ukrasite karanfilićem.
Stavite baklavu u zegrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok površina ne postane zlatno smeđa (35-45 minuta).
Sirup za baklavu napravite zasebno i to tako da zakuvate agavin sirup, vodu i sok od limuna sa nekoliko kolutova limuna. Dobijeni sirup izlijte po kolaču i pustite da odstoji najmanje dva sata pre posluživanja.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem