Ova torta je savršena kao poslastica posle ručka, ali i ako imate neko slavlje ili vam dolaze gosti.
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 120 g brašna
- 100 g maka
- 100 g putera
Za fil:
- 750 ml mleka
- 150 g šećera
- 2 žumanca
- 3 kašike brašna
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 10 g vanilin šećera
Za čokoladnu glazuru:
- 6 kašika šećera
- 6 kašika kakao praha
- 5 kašika mleka
- 100 g putera
Priprema:
Za koru: Odvojte žumanca i belanca, pa belanca umutite. Zatim postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite. Polako dodajte žumanca i promešajte dok se ne sjedini. Zatim dodajte prosejano brašno i mak. Mak i brašno dodajte iz 3x i mešajte lagano dok se ne sjedini. Na kraju dodajete rastopljeni puter isto u nekoliko navrata. Lagano promešajte da se sjedini. Kalup prečnika 21 cm obložite pek papirom i sipajte dobijenu smesu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 35-40 minuta.
Za fil: Mleko (500 ml) stavite da proključa. U preostalo mleko (250 ml) dodajte žumanca i dobro promešajte. U drugoj posudi pomešajte skrob, brašno, šećer i vanilin šećer. U posudu sa brašnom dodajte mleko i žumanca, promešajte. Kad mleko provi dodajte polako smesu sa žumancem i brašnom i konstantno mešajte. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Podelite testo na tri jednaka dela i vratite prvi deo u kalup. Na stranice kalupa stavite pek papir. Sipajte deo vrućeg fila. Stavite drugi deo kore, pa drugu polovinu fila i treću koru. Prekrijte providnom folijom i stavite da se malo ohladi u frižider.
Za čokoladni preliv: Pomešajte šećer i kakao. Dodajte mleko, promešajte i stavite na šporet. Kuvajte uz stalno mešanje. Sklonite sa vatre, pa dodajte puter i mešajte dok ne postane glatko. Gotovu glazuru prelijte preko ohlađene torte i ravnomerno je rasporedite po celoj površini. Stavite u frižider da se glazura stegne, zatim izvadite tortu iz kalupa i stavite je na posudu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem