Da li volite ukusnu poslasticu koja najbolje ide uz prvu jutarnju kafu? U pitanju je naravno ratluk...
Evo kako u toplini svog doma možete napraviti ratluk na kome će vam pozavideti svi.
Sastojci:
- 1 kg šećera u kocki
- 3/4 l vode
- 150 g brašna od krompira
- 1 l vode
- sok od pola limuna
- bergamot miris (potražite u apoteci)
- 125 g badema
- malo šećera u prahu (za valjanje)
Priprema: U šerpu stavite 1 kg šećera u kockama i prelijte ga sa 3/4 l vode i kuvajte kao za slatko. Zasebno razmutite u činiji 150 g brašna od krompira prelivenog sa litrom vode.
Kad je šećer dobro ušpinovan, sklonite ga sa vatre, sipajte otopljeno brašno neprekidno mešajući da se sve grudve razbiju, zatim ponovo stavite šerpu na vatru. Stalno mešajte čistom varjačom i kuvajte dok se masa ne skuva toliko da ratluk sa kašičice otpada.
Pri kuvanju morate strogo da vodite računa da masa ne zagori. Na kraju u ratluk dodajte sok od pola limuna i miris bergamot, koji se nabavlja u apoteci.
Kad je ratluk već gotov, sklonite ga sa vatre i dodajte mu 125 g poparenih oljuštenih, osušenih i tanko, kao za puslice isečenih badema.
Premažite bademovim uljem novu četvrtastu posudu od emajla, okrenite je da ulje potpuno otkaplje i u nju sipajte još topao ratluk.
Rastanjite ratluk podjednako nožem u visini 3-4 cm. Zatim ga staviti na hladno mesto da se stegne, a tek sutradan isecite na kocke i svaku kocku uvaljajte u šećer u prahu.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus