Ako volite 'hlebaste' i jednostavne kolače onda je ovo pravi izbor. Možda vam ne deluje kao torta vredna pažnje, ali isprobajte ukus je neverovatan. Možete da je pravite kao desert za svaki dan ili kad su neke proslave u pitanju.

Sastojci:

  • 250 g putera
  • 250 g šećera
  • 5 jaja
  • 100 g belog pšeničnog brašna
  • 200 g mlevenog sirovog susama (ili susamovog brašna)
  • 1 kašičica vanila ekstrakta

Za glazuru:

  • 100 g bele čokolade
  • 50 g tahinija (puter od susama)

Još:

  • malo susama, za ukrašavanje

Priprema:

Sat-dva pre početka pripreme izvadite puter i jaja iz frižidera. Susam sameljite u električnom mlinu za kafu, kratko, u malim turama od po par kašika. Bitno je da ostane rastresit, tj. da ne počne da se slepljuje, što ume vrlo brzo da se desi. A možete koristiti i susamovo brašno koje se može naći u prodavnicama zdrave hrane.

Umutite puter sa šećerom. Može mikserom, a može i ručno. Posle ovog koraka, mikser nam ne treba. Dodajte jedno po jedno jaje, uz ručno mešanje viljuškom ili žicom nakon svakog dodavanja. Ovaj deo je bitan da se ne radi na brzinu već da se svako jaje lepo sjedini sa prethodnom smesom. Uz poslednje jaje dodajte i kašičicu vanila ekstrakta.

Brašno dodajte iz dva puta, prosejano, pa promešajte. Na kraju dodati mleveni susam (ili susamovo brašno) i opet sve promešajte. Kalup prečnika 20 cm obložite pek papirom isečenim tako da pokriva samo dno, ne i ivice. Sipajte smesu i pecite na 150°C oko 75 minuta. Proveriti pečenost ražnjić štapićem - štapić bocnuti vetrikalno u centar kolača, skroz do dna. Kad ga izvadite, ako na njemu nema tragova sirovog testa već štapić izađe čist - kolač je pečen.

Kad je tek ispečen, biće ispupčen na sredini, ali će hlađenjem to ispupčenje nestati. Nakon što se u potpnunosti ohladi, nožem odvojiti kolač od ivica kalupa, izvaditi ga i naopako položiti na tacnu za serviranje. Ona strana koja je u kalupu bila dole je ravnija i pogodnija za glaziranje.

Istopite belu čokoladu (na niskoj temperaturi ringle) i pomešajte je sa tahinijem. Prelijte preko kolača. Dok je preliv još mek, pospite susam po obodu. Kad se glazura stegne, kolač može da se jede.

Čuvajte u zatvorenoj kutiji na sobnoj temparaturi, može stajati 2-3 dana sigurno. Ako ipak čuvate u frižideru, izvadite tortu na sobnu temperaturu bar 1h pre služenja - ukusnija je i mekša.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: proverenirecepti.com