Pita od čokolade se vrlo lako priprema, a za nju je potrebno svega desetak sastojaka koje verovatno imate kod kuće.
Sastojci:
Kore
- 250 g glatkog brašna
- 175 g maslaca
- 100 g oštrog brašna
- 1 jaje
- 1,5 kašika kisele pavlake
Nadev
- 200 g šećera
- 140 g čokolade u prahu
- 140 g mlevenih lešnika ili badema
- 30 ml ceđenog soka od pomorandže
- 6 jaja
Priprema
Za kore: dobro izmutite jaje, maslac i kiselu pavlaku. Dodajte oštro i glatko brašno u smesu i rukom umesite testo.
Podelite testo na dva dela: jedan do razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite u pleh za pečenje dimenzija 30 x 20 centimetara i lagano je izbockajte viljuškom. Drugi deo testa ostaviti sa strane dok pripremate nadev.
Za nadev: razdvojite žumanca od belanaca, pa umutite čvrst sneg od belanaca.
Žumanca penasto umutite sa šećerom, dodajte čokoladu u prahu, mlevene lešnike ili bademe i sok od pomorandže, dok ne dobijete jednoličnu smesu.
Lagano umešajte belanca u smesu sa čokoladom.
Nadev stavite na donju koru i poklopite sa gornjom korom koju ste takođe razvaljali na pobrašnjenoj podlozi i izbockali viljuškom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 40 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen do kraja.
Izvadite kolač iz rerne i pustite da se malo ohladi, pre nego što ga poslužite.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus