Da li postoji osoba koja ne voli kolače sa jabukama? Ova pita će vam se posebno svideti, jer sami pravite hrskavu koru na koju ređate fil sa jabukama. A na kraju ide ajsing od šećera u prahu.

Sastojci:

  • 20 g putera
  • 2 kašike grčkog ili običnog jogurta
  • 1 jaje
  • 170 g brašna
  • 4 male ili 2 velike jabuke
  • 80 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Još:

  • rastopljeni puter (za premazivanje testa)
  • 130 g šećera u prahu
  • 3-4 kašike vode

Priprema:

Otopite puter, a jogurt pomešajte sa jajetom u zasebnoj posudi. Dodajte otopljeni puter i nastavite da mešate, zatim sipajte prosejano brašno, pa malo varjačom promešajte, zatim stavite na radnu površinu i umesite glatko testo. Ostavite da odmori pola sata. Podelite testo na 3 dela.

Jabuke izrendajte i pomešajte sa šećerom i ekstarktom vanile. Dno okrugle tepsije obložite pek papirom, pa prvo testo razvucite na tu veličinu i stavite u posudu. Premažite rastopljenim puterom, sipajte smesu sa jabukama, pa preko drugo testo razvucite na istu veličinu, premažite puterom i smesu sa jabukama preko stavite. Poklopite trećim testom koje ste razvukli na istu veličinu i premažite istopljenim puterom.

Pecite na 180°C nekih 40 minuta. Pet minuta pre kraja pečenja pomešajte šećer u prahu sa vodom i napravite glatku smesu.  Prebacite pitu na tanjir i premažite sa dobijenom smesom od šećera u prahu.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: stvarukusa.rs