Torta je jednostavna za napraviti, bukvalno par sastojaka a ukus kao da jedete jagode sa finim šlagom i keksom.
Sastojci:
- 1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka (397g)
- 300ml slatke pavlake
- 150g keksa
- 400g svežih seckanih jagoda, može i više po želji
- 100ml mleka za umakanje
- 1 želatin i 4 kašike hladne vode za njega
- još keksa za dekoraciju
Priprema:
Keks umakati u mleko, držati ga par sekundi u njemu, slobodno ostavite keks malo duže u mleku, nemojte odmah da ga vadite iz mleka ali ne treba ni da se raspada. Zatim taj keks rasporediti na dnu kalupa ili prstena prečnika 22cm.
Za fil mikserom umutiti zalsađeno kondenzovano mleko i slatku pavlaku, mutiti dok fil ne postane čvršći. Ukoliko koristite mlečnu slatku pavlaku, onda prvo nju umutite pa je zatim spatulom sjedinite sa kondenzovanim mlekom.
Sada pomešati želatin sa vodom, kratko promešati i ostaviti par minuta da nabubri.
Nabubreli želatin zagrejati ali samo onoliko dok se ne rastopi.
U želatin staviti 1-2 kašike fila, dobro promešati pa onda tu smesu od želatina spojiti sa filom. Na taj način neće nastati grudvice želatina u filu.
Jagode iseckati po želji, ja sam na kockice.
Sada ide ređanje, na keks u kalupu rasporediti 1/3 fila, zatim rasporediti sve jagode, 2/3 fila, umakati opet keks u mleku, napraviti još jedan sloj od njega i na kraju tortu završiti preostalim filom.
Tortu ostaviti da prenoći u frižideru, sutradan je izvaditi iz kalupa. Ja sam je ukrasila lomljenim keksom i jagodama.
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način