1.  Prvo spremite grilijaš. Na tihoj vatri rastopite šećer kao svetli karamel, dodajte mlevene orahe i dobro promešajte. Izručite na nauljeni tanjir. Kad se ohladi sameljite ili usitnite u avanu.


Sastojci:

12 jaja
12 kašika šećera
6 punih kašika brašna
360 g grilijaša (napravljenog od 160 g šećera i 200 g mlevenih oraha)

Fil:

6 jaja
10 kašika šećera
140 g čokolade
250 g maslaca
2 kesice vanilin šećera

Grilijaš za posipanje (po želji):

200 g šećera
300 g seckanih oraha

Glazura:

100 g maslaca
160 g mlečne čokolade
200 g kiselog mleka
600 g šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera

2. Za svaku koru penasto umutite 4 belanceta, dodajte 4 kašike šećera, 4 žumanceta, 2 pune kašike brašna i 120 g mlevenog grilijaša. Ispecite tri takva patišpanja u dobro podmazanom plehu. Za fil kuvajte na pari jaja umućena sa šećerom  i vanilin šećerom, na kraju dodajte čokoladu. Kad se ohladi, umešajte penasto umućen maslac.

3. Posebno pripremite još jedan grilijaš za posipanje po istom postupku, samo što treba da bude krupniji nego za fil. Filujte kore i svaku obilno posipajte krupnim grilijašem. Gornju koru samo nafilujte, kao i celu tortu sa strane. Sa strane nanesite i krupni grilijaš. Ostavite da se prohladi u frižideru, pa zatim nanesite završnu glazuru.

4. Maslac i čokoladu rastopite i malo prohladite. Kiselo mleko, šećer u prahu i vanilu dobro izmiksujte, dodajte rastopljenu čokoladu s maslacem i sve dobro sjedinite. Premažite tortu i ukrasite po želji.