1. Oljuštiti tikvice i naseći na tanke šnite (ako su vrlo mlade, mogu i sa ljuskom, oprane). Posoliti i ostaviti 10-15 minuta da odstoje. Staviti ulje da se greje.


Sastojci:

Pohovanje tikvica

4-5  tikvica mladih

2-3  jaja

100 g brašna

1 kašičica soli

1 kašičica suvog biljnog začina

1 dl ulja za prženje

Premaz

1,5 dl kisele pavlake

Preliv

1 -2  jaja

2 dl mleka

0,5 dl kisele pavlake

2. U jednoj činijici umutiti jaja sa solju i suvim biljnim začinom. Iscediti vodu iz tikvica i valjati u brašno, zatim u jaje.

3. Pržiti 1-2 minuta sa jedne, pa onda i sa druge strane, da lepo porumeni. Vaditi na papirni ubrus, da upije višak masnoce.

4. Slagati pohovane tikvice u vatrostalnu posudu i preko svakog reda premazati sa malo kisele pavlake. Završiti slaganje redom tikvica.

5. U posebnoj činiji umutiti jaja i kiselu pavlaku, pa naliti mleko i izjednačiti masu. Preliti preko složenih tikvica.

6. Staviti u zagrejanu rernu i zapeći 15-20 minuta na 180’C, da gornja površina musake lepo porumeni.

7. Služiti toplo, uz salatu od krastavaca i paradaiza, sa malo maslinovog ulja i narendanog sira.

Napomena

Pošto musaka nije masna, može se konzumirati i hladna (pri pečenu musake ne dodaje se nikakva masnoca, pohovane tikvice su vec oceđene na papirnom ubrusu, a preostala masnoća u njima je dovoljna da „podmaže“ musaku i sjedini se sa ostalim sastojcima).

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: tortekolaci.com