1. Da biste dobili karamelizovani luk, zagrejte dve kašike maslaca i maslinovo ulje. Dodajte isečen luk i dobro promešajte. Dodajte 1/4 kašičice soli i šećer i nastavite da mešate dok luk ne porpimi karamel boju. Potrebno je oko 30-40 minuta. Dodajte vodu ukoliko vam se učini da je luk previše suv.
2. Kuvajte krompir u slanoj vodi dok ne omekša. Dok se krompir kuva, napravite smesu od mleka, belog luka, lovora i preostalog maslaca, tako što ćete sve sastojke pomešati na srednjoj vatri.
3. Skuvan krompir procedite, azatim ga stavite u suvu šerpu i mešajte na umerenoj vatri oko dva minuta dok se ne osuše.
4. Pomešajte krompir sa toplom smesom sa mlekom i lukom. Mešajte umereno dok ne dobijete kremastu teksturu (izvadite lovorov list). Odvojite malo luka sa strane zbog dekoracije, a ostatak promešajte sa pireom.
5. U pire umešajte i sir po želji. Prilikom serviranja, preko krompira sipajte karamelizovan luk.