Napravite popodnevnu zabavu na terasi i uživajte sa gostima u ovim jednostavnim, a ukusnim receptima.
Loptice od testa sa mladim lukom
Sastojci:
biljno ulje
3/4 šolje kukuruznog brašna
1/2 šolje brašna
2 kašičice šećera
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
so
1/2 šoljice putera
2 jaja
2 kašike nesoljenog maslaca (rastopiti i ohladiti)
3 mlada luka sitno seckana
Priprema:
U većoj posudi umutite kukuruzno brašno, brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dobro mešajte puter i jaja dok se ne sjedine sasvim, a zatim umutite rastopljeni maslac i mladi luk da biste dobili gustu smesu. Ulje dobro zagrejte i u njega ubacite male loptice od testa. Pržite dok ne dobije zlatnu boju. Vadite ih na papirne ubruse da bi se višak ulja ocedio i odmah ih posolite.
Savet: Možete da ih služite sa nekim sosom.
Grilovani krompir sa kozjim sirom
Sastojci:
5 velikih crvenih krompira
so
1/4 šolje balzamika
1 čen belog luka
2 kašičice senfa
1/4 šolje svežeg bosiljka
3/4 šolje maslinovog ulja
sveže mleveni crni biber
200g svežeg kozjeg sira
3 kašike seckanog svežeg vlašca (po želji)
Priprema:
Kuvajte krompir nekih 12-15 min., da bude mekan, ali ne previše. Kada se ohladi isecite ga na deblje kriške. U međuvremenu pomešati sirće, beli luk, senf, bosiljak i pola šolje ulja u blenderu. Kada smesa posatane glatka začinite sa soli i biberom. Zagrejte roštilj tiganj. Krompir premažite uljem i začinite. Stavite krompir na roštilj i pecite nekih 2 minuta po strani dok ne dobije zlatno smeđu boju. Kada krompir bude gotov napravite slojeve sledećim redosledom:
1 komad krompira
1 kašika kozjeg sira
1 komad krompira
1 kašika kozjeg sira
1 kriška krompira
Pažljivo ga prebacite ponovo na tiganj, poklopite i pecite nekih minut dok sir ne počne da se topi. Pojite krompir onim sosom što ste napravili od senfa i stavite vlašac preko.
Brisketi sa paprikom i kozjim sirom
Sastojci:
1 baget krupnije sečen
maslinovo ulje
so i biber
1 1/2 kašika crvenog vinskog sirćeta
1 kašika meda
2 kašičice sveže iseckane majčine dušice
1 pečena crvena paprika
1 crni luk, sitno iseckan
2 kašike sveže seckanog peršuna
150g svežeg kozjeg sira
malo tucane paprike
Priprema:
Zagrejte rernu, a zatim premažite iseckani baget maslinovim uljem sa obe strane i začinite solju i biberom. Zatim kriške stavite u rernu i pecite nekih osam minuta dok ne dobiju zlatnu boju. U međuvremenu u posudi umutite tri kašike maslinovog ulja, sirće i med. Dodajte majčinu dušicu i tucanu crvenu papriku. Zatim dodajte pečenu papriku i luk u preliv i začinite. Stavite i peršu, zatim dobro promešajte i stavite malo u frižider. Svaku krišku premažite kozijim sirom i onda stavite malo preliva i poslužite goste.
Marinirani pileći bataci
Sastojci:
2 šolje sveže seckanog peršuna
8 seckanih velikih grančica majčine dušice
4 seckane velike grančice ruzmarina
3 samlevena čena belog luka
1 mali crni luk, iseckan na kockice
2 kašike crnog bibera u zrnu
2 kašike crvenog bibera u zrnu
maslinovo ulje
8 bataka sa kožicom bez kostiju
so
Priprema:
Pomešajte peršun, majčinu dušicu, ruzmarin, beli luk, luk, crni i crveni biber u jednoj posudi. Dodajte maslinovo ulje da prekrije začine. Odvojite 2 kašike marinade.
Batak stavite u plastičnu kesu koja se može zatvoriti. Dodajte marinadu i marinirajte preko noći u frižideru.
Zagrejte roštilj tiganj (još bolje ako imate pravi roštilj). Zatim izvadite batake iz marinade, pređite ubrusom preko njih i stavite na vruć roštilj tiganj.
Pecite nekih 7-8 minuta po strani i jednom okrenite. Dodajte onu marinadu što ste ostavili sa strane i malo soli. Servirajte sa nekom salatom.
Burgeri
Sastojci:
pola kg goveđeg mlevenog mesa
1 crni luk krupno isečen
so
biber
kiseli krastavac
senf
kečap
Priprema:
Meso oblikujte u 20 loptica za golf. Luk iseckajte u blenderu. Zagrejte tiganj na velikoj vatri, a zatim dodajte meso koje ćete spljeskati špatulom. Začinite sa solju i biberom i pospite luk preko pljeskavica. Pecite oko 1-2 kad dodate luk. Kad se lepo ukrčkalo stavite ostalo meso i ponovite postupak. Zatim isključite tiganj i dok je još topao stavite lepinje da se malo zagreju. svaku lepinju punite sa pljeskavicom, senfom i kečapom i kiselim krastavcima.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno