Napravite popodnevnu zabavu na terasi i uživajte sa gostima u ovim jednostavnim, a ukusnim receptima.

Loptice od testa sa mladim lukom

Sastojci:

biljno ulje

3/4 šolje kukuruznog brašna

1/2 šolje brašna

2 kašičice šećera

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

so

1/2 šoljice putera

2 jaja

2 kašike nesoljenog maslaca (rastopiti i ohladiti)

3 mlada luka sitno seckana

5 laganih letnjih predjela gotivih za pola sata: Predlozi za nezaboravnu zabavu na otvorenom
Foto: Shutterstock shutterstock_625400699

Priprema:

U većoj posudi umutite kukuruzno brašno, brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dobro mešajte puter i jaja dok se ne sjedine sasvim, a zatim umutite rastopljeni maslac i mladi luk da biste dobili gustu smesu. Ulje dobro zagrejte i u njega ubacite male loptice od testa. Pržite dok ne dobije zlatnu boju. Vadite ih na papirne ubruse da bi se višak ulja ocedio i odmah ih posolite.

Savet: Možete da ih služite sa nekim sosom.

Grilovani krompir sa kozjim sirom

Sastojci:

5 velikih crvenih krompira

so

1/4 šolje balzamika

1 čen belog luka

2 kašičice senfa

1/4 šolje svežeg bosiljka

3/4 šolje maslinovog ulja

sveže mleveni crni biber

200g svežeg kozjeg sira

3 kašike seckanog svežeg vlašca (po želji)

Priprema:

Kuvajte krompir nekih 12-15 min., da bude mekan, ali ne previše. Kada se ohladi isecite ga na deblje kriške. U međuvremenu pomešati sirće, beli luk, senf, bosiljak i pola šolje ulja u blenderu. Kada smesa posatane glatka začinite sa soli i biberom. Zagrejte roštilj tiganj. Krompir premažite uljem i začinite. Stavite krompir na roštilj i pecite nekih 2 minuta po strani dok ne dobije zlatno smeđu boju. Kada krompir bude gotov napravite slojeve sledećim redosledom:

1 komad krompira

1 kašika kozjeg sira

1 komad krompira

1 kašika kozjeg sira

1 kriška krompira

Pažljivo ga prebacite ponovo na tiganj, poklopite i pecite nekih minut dok sir ne počne da se topi. Pojite krompir onim sosom što ste napravili od senfa i stavite vlašac preko.

Brisketi sa paprikom i kozjim sirom

Sastojci:

1 baget krupnije sečen

maslinovo ulje

so i biber

1 1/2 kašika crvenog vinskog sirćeta

1 kašika meda

2 kašičice sveže iseckane majčine dušice

1 pečena crvena paprika

1 crni luk, sitno iseckan

2 kašike sveže seckanog peršuna

150g svežeg kozjeg sira

malo tucane paprike

5 laganih letnjih predjela gotivih za pola sata: Predlozi za nezaboravnu zabavu na otvorenom
Foto: Shutterstock shutterstock_163902956

Priprema: 

Zagrejte rernu, a zatim premažite iseckani baget maslinovim uljem sa obe strane i začinite solju i biberom. Zatim kriške stavite u rernu i pecite nekih osam minuta dok ne dobiju zlatnu boju. U međuvremenu u posudi umutite tri kašike maslinovog ulja, sirće i med. Dodajte majčinu dušicu i tucanu crvenu papriku. Zatim dodajte pečenu papriku i luk u preliv i začinite. Stavite i peršu, zatim dobro promešajte i stavite malo u frižider.  Svaku krišku premažite kozijim sirom i onda stavite malo preliva i poslužite goste.

Marinirani pileći bataci

Sastojci:

2 šolje sveže seckanog peršuna

8 seckanih velikih grančica majčine dušice

4 seckane velike grančice ruzmarina

3 samlevena čena belog luka

1 mali crni luk, iseckan na kockice

2 kašike crnog bibera u zrnu

2 kašike crvenog bibera u zrnu

maslinovo ulje

8 bataka sa kožicom bez kostiju

so

5 laganih letnjih predjela gotivih za pola sata: Predlozi za nezaboravnu zabavu na otvorenom
Foto: Shutterstock shutterstock_1432507304

Priprema:

Pomešajte peršun, majčinu dušicu, ruzmarin, beli luk, luk, crni i crveni biber u jednoj posudi. Dodajte maslinovo ulje da prekrije začine. Odvojite 2 kašike marinade.

Batak stavite u plastičnu kesu koja se može zatvoriti. Dodajte marinadu i marinirajte preko noći u frižideru.

Zagrejte roštilj tiganj (još bolje ako imate pravi roštilj). Zatim izvadite batake iz marinade, pređite ubrusom preko njih i stavite na vruć roštilj tiganj.

Pecite nekih 7-8 minuta po strani i jednom okrenite. Dodajte onu marinadu što ste ostavili sa strane i malo soli. Servirajte sa nekom salatom.

Burgeri

Sastojci: 

pola kg goveđeg mlevenog mesa

1 crni luk krupno isečen

so

biber

kiseli krastavac

senf

kečap

5 laganih letnjih predjela gotivih za pola sata: Predlozi za nezaboravnu zabavu na otvorenom
Foto: Shutterstock shutterstock_1353497816

Priprema: 

Meso oblikujte u 20 loptica za golf. Luk iseckajte u blenderu. Zagrejte tiganj na velikoj vatri, a zatim dodajte meso koje ćete spljeskati špatulom. Začinite sa solju i biberom i pospite luk preko pljeskavica. Pecite oko 1-2 kad dodate luk. Kad se lepo ukrčkalo stavite ostalo meso i ponovite postupak. Zatim isključite tiganj i dok je još topao stavite lepinje da se malo zagreju. svaku lepinju punite sa pljeskavicom, senfom i kečapom i kiselim krastavcima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: stvarukusa.rs