1. Počnite tako što ćete skuvati grašak. U velikoj šerpi kuvajte grašak oko 1 minut, a zatim zrna graška prebacite u hladnu vodu. (Ovo održava boju i svežinu.)
2. Ohlađen grašak ubacite u blender i mešajtte dok ne dobijete ujednačenu smesu, a zatim procedite da dobijete bujon. Odvojite 100ml za pravljenje pirea od graška i preostalih 500ml za rižoto.
3. Za grašak pire u maloj šerpi na srednjoj vatri, kuvati grašak i puter 5 minuta, dodajući prstohvat soli. Dodajte 100ml bujona od graška, pustite da proključa i kuvajte još 4 minuta. Prebacite u blender i mutite dok ne postane glatko pa ostaviti da se ohladi.
4. Za rižoto, u srednje dubokoj šerpi na tihoj vatri, lagano propržite luk na maslinovom ulju sa malo soli, dok ne postane staklast. Dodajte beli luk. Sipajte pirinač i nastavite da kuvate. Zatim sipajte vino, i 500ml bujona, promešajte i ostavite da proključa. Posolite i pobiberite zatim prekrijte poklopcem i kuvajte 20 minuta, ili dok pirinač ne bude gotov.
5. Kada je rižoto gotov u njega umešajte 200 ml hladnog pirea i parmezan.
6. Za povrće u šerpu sipajte 50ml vode, puter i prstohvat soli da provri. Dodajte tikvice, pokrijte sa poklopcem i kuvajte na jakoj vatri, a zatim dodajte grašak, rotkvice, i spanać, pokrijte opet i kuvajte u ključaloj vodi oko minut.
7. Da biste završili rižoto, umešajte u njega sok od limuna i maslinovo ulje. Probajte i začinite po ukusu.