U nastavku pogledajte primer uravnoteženog detoksikacijskog jelovnika u vrednosti od 1800 kalorija namenjenog muškarcima. Pridržavajući se ovog jelovnika možete gubiti oko 0,7 kg nedeljno.

Uz promenu prehrane, potrebno je i popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja. S obzirom na to da su u jelovnicima zastupljene sve skupine namirnica, zdravi ljudi koji imaju višak kilograma mogu koristiti jelovnike i u mršavljenju 'na duge staze'. No, ne preporučuju se deci, adolescentima i starijim osobama za koje vraže posebne prehrambene preporuke.

Pročitajte i Ove namirnice su najbolji izvor proteina

Nedeljni jelovnik

Prvi dan

Doručak:

Frape od banane: u blenderu izmiksaj 1 bananu, 10 badema, 2 dl zobenog mleka i kašiku meda.

Kriška integralnog hleba namazana sirnim namazom (30 g)

Međuobrok:

Suve smokve, 5 kom

Ručak:

Integralni dvopek (6 kom) namazan namazom od pasulja: beli pasulj iz konzerve (pola konzerve) gnječiti viljuškom i dodati kašičicu maslinovog ulja, malo soli i bibera pa dobro izmešati. Namazom premazati dvopek, a na vrh staviti kisele krastavce i posuti klicama (alfalfa ili klicama rotkvica) i dodati komadić sira ementalera, 20 g

Probiotički jogurt, 150 g

Večera:

Recept: Varivo od sočiva - sastojci za 4 osobe: 200 g crvenog sočiva, 4 kašike maslinovog ulja, 1 ljubičasti luk, 4 šargarepe srednje veličine, 2 krompira, 30 g korena celera, 4 lašike pasiranog paradajza, 1,5 litra vode, začini: kumin, ljuta papričica, crvena paprika; 4 kašike peršunovog lista, 50 g sitne testenine, malo limunovog soka.

Priprema: Na ulju izdinstati luk, izrendani koren celera i šargarepu narezanu na kolutiće. Dodati začine, kratko ispećii i zatim dodati prethodno natopljeno sočivo i zaliti paradajzom i vodom. Pustiti da provri pa dodati krompir isečen na kockice. Kuvati 15 minuta da sočivo i krompir omekšaju. Pred kraj ukuvati sitnu testeninu i posuti peršunovim listom. Po želji pri posluživanju dodati par kapi limunovog soka.

Ananas sveži, 200 g

Pročitajte i Kako pšenica utile na vaše zdravlje

Drugi dan

Doručak:

4 komada integralnog dvopeka namazanog s 50 g sirnog namaza te posuti klicama rotkvica.

Šoljica mleka od 1,5 % m.m., 2,5 dl

Međuobrok:

Banana

Šoljica nezaslađenog zelenog čaja

Ručak:

Sendvič od integralnog bageta (150 g) s pesto sosom (1 žličica), mocarelom narezanom na tanke kriške (60 g) i paradajzom na kriške, 100 g

Međuobrok:

Jabuka

Bademi, šaka, 30 g

Večera:

Recept: Ćureći file s umakom od jogurta i povrće na pari (sastojci za 1 osobu)

Pročitajte i Čudotvorni uticaj celera na zdravlje

Sastojci: 200 g smrznute mešavine različitog povrća (npr. brokoli, šargarepa), 50 g smrznutog graška, 150 g ćurećeg filea, 200 g čvrstog jogurta, 2 kašike svežeg kopra, so, biber, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika mešavine sezamovih, lanenih i suncokretovih semenki. Ćureći ili pileći file staviti u plastičnu kesu za zamrzivač ili obložiti prozirnom folijom pa istući batom te dodati kašiku maslinovog ulja, soli, bibera i čili. Ostaviti ga sa strane. Povrće kuvati na pari ili u slanoj vodi i paziti da se ne prekuva. Ćureći file ispeći na tiganju na jakoj vatri s jedne i s druge strane. U jogurt umešati naseckani sveži kopar i poslužiti ga kao umak mesu i povrću. Povrće pre posluživanja posipati mešavinom semenki.

Salata: zelena salata pomešana s rukolom, 100 g začinjena s jednom kašičicom maslinovog ulja i jabukovim sirćetom.

Treći dan

Doručak:

Dve kriške hleba

Sveži sir, 50 g

Probiotički jogurt, 150 g

Međuobrok:

Pomorandža

Pročitajte i Najbolja užina za mršavljenje

Ručak:

Recept: Gusta supa od leblebija 

Sastojci: 1 konzerva leblebija, 1 glavica luka, 2 šargarepe, pola male glavice kelja, so, biber, začini po želji i peršunov list.

Priprema: sve sastojke stavi u lonac, potopiti vodom i kuvati dok povrće ne omekša. Povrće pasirati, začiniti, dodati 4 lašike maslinovog ulja i pusti da prokuva te posluži

Recept: Sastojci za 2 osobe - 250 g karfiola, 1 manji batat, 1 čen belog luka, 20 g mlevenih badema, 1 jaje, brašno, so, biber, peršun, 2 kašike ulja

Priprema: Karfiol očistiti i kuvati 10 minuta u posoljenoj vodi i usitniti je. Batat narendati. U činiji izmiješati sve sastojke (staviti onoliko brašna koliko je potrebno da se dobije kompaktna smesa). Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 220°C i peći ih prvo s jedne strane dok ne porumene, a zatim ih okrenuti. Kuvani krompir, 200 g (174 kcal) uz 2 kašičice maslinovog ulja. Zelena salata (100 g) začinjena s octom i 2 žličice maslinovog ulja

Večera:

Tri kriške raženog hleba Kelj 'na lešo', 200 g preliven kašikom maslinovog ulja i posut sitno seckanim belim lukom

Šaka oraha 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: 24sata.hr