Najveći broj turista poznaje čuveni grčki giros i salatu sa maslinama, pa se tu njihovo iskustvo sa grčkom kuhinjom završava. Ipak ono što mnogi ne znaju to je da su Grci odlični kuvari i da njihova kulinarska umeća sežu daleko dalje od girosa i salate.
Ovo je spisak od 5 najpoznatijih grčih jela koja biste ako već idete u ovu prelepu Zemlju trebali da probate.
1. Grčki giros
Nema turiste koji je bio u Grčkoj, a da nije jeo ovo fenomenalno jelo. Grci ga pripremaju od dve vrste mese, pileći ili svinjski, a kao prilog uz sveže ispečenu tortilju možete birati nešto od sveže salate, paradajz, zelenu salatu, ili pak tradicionalnu tzatziki salatu. Da jelo bude kompletno tu je i pomfrit i onda je ručak zaista kompletan. Obično je jedna porcija girosa sasvim dovoljna za obrok odrasle osobe, mada veličina porcije zavisi od restorana do restorana.
Pogledajte i Evo kako da pripremite jedinstveni, originalni GRČKI giros obrok u svojoj kuhinji!
2. Razna jela od sveže ribe
S obzirom da se nalazi na takvom mestu i da ima izlaz na more, ne iznenađuje činjenica da su Grci veliki obožavaoci mnogobrojnih ribljih specijaliteta. Bilo da se u jelu nalazi ukusna hobotnica, neke školjke, škampi ili je to jednostavno jelo od drugih vrsta morskih riba, svako je začinjeno maslinovim uljem i mešavinom začina koje mu daje taj mediteranski ukus. Zato čak i oni koji nisu ljubitelji morskih specijaliteta treba obavezno da probaju ova jela, jer se znatno razlikuju od onih koje možemo probati u našim restoranima.
Pročitajte i: Iz grčke kuhinje: Melitzan salata
3. Mediteranska salata sa svim vrstama maslina
Lagana letnja jela, poput salate od feta sira sa više vrsta maslina, lukom i drugih tradicionalnim grčkih začinima može da bude odličan izbor za neku laganu večeru ili kao prilog uz neku jaču hranu kao što su porcije mesa sa roštilja ili tradicionalni grčki suvlaki. Te salate obiluju vitaminima kao i dobrim omega 3 kiselinama. Jedno od jela uz koja idealno ide ova kombinacija sira i maslina su pohovane i punjene lignje, škampi ili girice. U obilju sveže ribe na vama je samo da izaberete koja je vama najukusnija.
4. Suvlaki
Suvlaki je tradicionalno grčko jelo koje se sastoji od komadića sočnog mesa u kombinaciji sa različitim vrstama povrća. Komadići mesa sa povrćem se nanižu na štapiće i peku na roštilju. Svaki deo ovog sočnog jela pusti svoje arome i sokove koje upije meso, pa su komadići sočni i mekani. Mnogi kao dodatak uz suvlaki traže tzatziki sos ili sos od paradajza i onda komadiće mesa umaču u taj ukusni dodatak. Neki ga porede sa našim ražnjićima, pa ako volite njih suvlaki će vas oduševiti.
Pogledajte i Recept za grčki specijalitet suvlaki
5. Sarmice od vinove loze
S obzirom da je Grčka poznata po velikim plantažama vinove loze od koje proizvode jedno od najboljih vina, ne čudi što se na njihovoj trpezi često nađu sarmice od vinove loze. Ovo jelo je prisutno u njihovim domovima još od doba Aleksandra Velikog. Slično kao naša sarma i ovo jelo se priprema od mlevenog mesa sa dodatkom pirinča i začina. Za razliku od naših sarmi ove sarme se prvo kuvaju zatim se suše i tek onda se služe. Ako imate priliku da ih probate u nekoj od porodica koje ih spremaju za sebe, obavezno to uradite, jer tek tad ćete shvatiti zašto su baš one jedno od omiljenih jela turista u Grčkoj.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem