Ova torta je fina, lagana i jednostavna za pripremu.
Kora:
6 jaja
prstohvat soli
150 g šećera
kesica vanilin šecera
100 g pečenih mlevenih lešnika
125 g oštrog brašna
Fil:
1 l mleka
2 pudinga od vanile
60 g gustina
100 g šećera
80 g bele čokolade
200 g margarina
2 kesice praška za šlag
125 g pečenih mlevenih lešnika
Pročitajte i: Plazma torta sa malinama
Za ukrašavanje: 100 g bele čokolade
Uputstvo:
Prvo pripremite lešnike. Ispecite ih u rerni (svih 225 g) na 180 stepeni oko 15 minuta uz povremeno mešanje varjačom, i ogulite ih od kore.
Za biskvit
Odvojte belanca od žumanaca. Žumancima dodajte vanilin šećer i blago izmešajte kašikom, pa ostavite sa strane. U posebnoj posudi pomešajte mlevene lešnike i brašno.
Sada uzmite posudu sa belancima, dodajte im prstohvat soli, pa krenite da mutite mikserom postepeno dodavajući šećer, dok ne dobijete čvrst sneg. U sneg dodajte žumanca i izmešajte mikserom na najmanjoj brzini. Potom dodajte i mešavinu lešnika i brašna i još jednom kratko izmešajte mikserom, takođe na najmanjoj brzini.
Smesu za biskvit izlijte u okrugli kalup koji ste prethodno obložili pek papirom. Stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 30 minuta. Biskvit je gotov kad lepo porumeni.
Pečen biskvit izvadite iz kalupa i stavite da se ohladi. Potom ga presecite tako da dobijete tri kore.
Prašak za puding, gustin i šećer pomešajte sa nekih 200 ml mleka a ostatak stavite na šporet da provrije. Ukuvajte puding i kad već krene da se zgušnjava, ubacite i belu čokoladu izlomljenu na kocke. Skinite sa vatre kad se zgusnulo i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica, a potom ostavite da se skroz ohladi.
U ohlađeni puding naseckajte omekšali margarin i penasto izmutite mikserom.
Sada dodajte i dve kesice šlaga.
Prašak za šlag a ne umućeni šlag. Sve sjedinite mikserom dok krem ne postane lep penast pa ubacite mlevene lesnike.
Sada odvojite trećinu krema u posebnu posudu za dekoraciju i premaz rubova torte.
U preostali krem ubacite mlevene pečene lešnike. Ja sam ih mlela dok nisam dobila pastu, odnosno dok lešnici nisu pustili masnoću jer je tako još jača i lepša aroma. Vi ih možete samleti koliko želite.
Filovanje
Uzmite prvu koru i stavite na tanjir ili tacnu. Premažite polovinom krema sa lešnicima pa stavite drugu koru. Premažite ostatkom krema i poklopite trećom korom. Premažite rubove i vrh torte u tankom sloju onom trećinom krema bez lešnika, a ostatak ostavite za dekoraciju. Tortu ukrasiti rendanom belom čokoladom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: tortekolaci.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem