Za razliku od soli, koja se može naći praktično bilo gde u svetu, crni biber se nalazi samo u Kerali, provinciji u jugozapadnoj Indiji. Pominjanja bibera se pojavljuje još u Staroj Grčkoj i Rimu, dok je cvetala trgovina začinima između Indije i zapadnih zemalja.

Biber su koristili još stari Egipćani, mada se ne zna kojim putevima je ovaj začin dopreman u drevnu zemlju Egipat.

Još 1000 godina pre nove ere postojao je razvijen trgovinski lanac iz južne Arabije, a vredni i lukavi trgovci su u potpunosti kontrolisali trgovinu začinima, a posebno biberom.

Oni su visoke cene pravdali navodnim preprekama i opasnostima na koje su nailazili da bi uspeli da dođu do začina. Izmišljali su razne priče i plašili ostale trgovce i ljude da oni ne bi pokušavali sami da odu nabave jeftinije namirnice.

Postoji legendarna priča o "zmaju koji napada one koji dođu u želji da uzmu ovaj čuveni začin - biber"

Još iz srednjeg veka biber nosi titulu luksuznog začina, a muslimanski trgovci su dugo bili glavni dobavljači ovog fenomenalnog začina. Ipak italijanski gradovi su držali prevlast na brodskim linijama kada bi biber već stigao do Mediterana. Jedno vreme je biber bio toliko cenjen i skup da su se njime plaćali porezi i luksuzne stvari, a postoji izreka iz tog perioda koja kaže "skup kao biber".

Taj period je završen kad je čuveni Kristofer Kolumbo svojim brodom dopremio iz Zapadne Indije veliku količinu ovog skupog začina u Evropu. Polako je biber dolazio do gotovo svih kuća, postajao je dostupan, proširio se, a samim tim mu je i cena padala.

Biber se uselio u mnoge kuhinje, postao neizostavan deo jela širom sveta i osvojio je kulinarske majstore svog zanata.

Ipak i danas biber ima visoku cenu, a to je upravo zbog toga što ga ne možemo pronaći svuda, kao so, papriku i druge začine. Biber se može naći samo u jugozapadnoj Indiji. Zbog toga on i danas spada u skuplje začine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs