Gurmani, ljubitelji špageta sa bolonjeze sosom, užasnuti su raznim varijantama pripreme ovog italijanskog specijaliteta. Tako se širom planete, umesto mlevene junetine, sosu dodaje piletina ili ćuretina.

U nameri da povrate integritet i originalnost bolonjeza, italijaski kuvari, njih 450, u nedelju 20. oktobra,  pripremali su pravi bolonjeze sos u više od 50 zemalja.

Originalni recept, koji je zaštićen još 1982. godine u Bolonji,  sadrži i slaninu, šargarepe, celer, crni luk, sos od paradajza i malo vina.

Kulinarski stručnjaci napominju da je najčešća greška pri serviranju bolonjeze sosa serviranje sa špagetama, a da bi sa bogatim mesnim sosom trebalo poslužiti taljatele.

Nije samo bolonjeze pogrešno interpretiran italijanski specijalitet, to su još i špageti karbonara, pica Napolitana, pesto i tiramisu.