Pred kraj aprila i početkom maja uočićete prve jagode u prodavnicama. Jagode su omiljeno voće skoro svima. Ovo voće možete jesti sveže, možete napraviti džem, šejk ili nešto drugo što volite.
Osim što su zdrave za naš organizam i što nas osvežavaju kada su vrućine, postoje i zanimljivosti o jagodama koje možda niste znali.
- Prosečna jagoda ima 200 semenki.
- Jagode nisu prave bobice, poput borovnica ili čak grožđa, jer tehnički gledano, bobica ima svoje seme sa unutrašnje strane.
- Jagode pripradaju porodici ruža.
- Cvet jagode u proseku ima pet do sedam latica.
- Jagode su prvo voće koje sazreva u proleće.
- Na jednom hektaru zemlje može narasti oko 50.000 kilograma jagoda.
- Svaka biljka se bere ručno otprilike svaka tri dana.
- Stari Rimljani su verovali da jagode imaju lekovite moći i koristili su ovo voće za lečenje svega, od depresije do groznice i grlobolje.
- Na aromu utiču vreme, sorta i zrelost prilikom berbe.
- Savršena temperatura za biljke jagoda je između 55 i 78 stepeni.
- Belgija ima muzej posvećen jagodama. U suvenirnici muzeja možete kupiti sve, od džema od jagoda do piva od jagoda.
- Indijanci su jeli jagode mnogo pre dolaska evropskih doseljenika. Kao prvo voće proleća bili su poslastica, jeli su sveže ubrane ili pečene u kukuruzni hleb.
- U Francuskoj se smatra da su jagode afrodizijak i služe se mladencima na tradicionalnom svadbenom doručku u obliku kremaste slatke supe.
- Smatra se da jagode pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i određenih karcinoma. One imaju malo kalorija, a puno vitaminima C, B6, kalijuma i mangana. Jagode sadrže visok nivo nitrata. Pokazano je da ovo povećava dotok krvi i kiseonika u mišiće. Istraživanja pokazuju da ljudi koji se opterećuju jagodama pre vežbanja imaju veću izdržljivost i sagorevaju više kalorija.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus