Pred kraj aprila i početkom maja uočićete prve jagode u prodavnicama. Jagode su omiljeno voće skoro svima. Ovo voće možete jesti sveže, možete napraviti džem, šejk ili nešto drugo što volite.

Osim što su zdrave za naš organizam i što nas osvežavaju kada su vrućine, postoje i zanimljivosti o jagodama koje možda niste znali.

  • Prosečna jagoda ima 200 semenki.
  • Jagode nisu prave bobice, poput borovnica ili čak grožđa, jer tehnički gledano, bobica ima svoje seme sa unutrašnje strane.
  • Jagode pripradaju porodici ruža.
  • Cvet jagode u proseku ima pet do sedam latica.
  • Jagode su prvo voće koje sazreva u proleće.
  • Na jednom hektaru zemlje može narasti oko 50.000 kilograma jagoda.
  • Svaka biljka se bere ručno otprilike svaka tri dana.
  • Stari Rimljani su verovali da jagode imaju lekovite moći i koristili su ovo voće za lečenje svega, od depresije do groznice i grlobolje.
  • Na aromu utiču vreme, sorta i zrelost prilikom berbe.
  • Savršena temperatura za biljke jagoda je između 55 i 78 stepeni.
  • Belgija ima muzej posvećen jagodama. U suvenirnici muzeja možete kupiti sve, od džema od jagoda do piva od jagoda.
  • Indijanci su jeli jagode mnogo pre dolaska evropskih doseljenika. Kao prvo voće proleća bili su poslastica, jeli su sveže ubrane ili pečene u kukuruzni hleb.
  • U Francuskoj se smatra da su jagode afrodizijak i služe se mladencima na tradicionalnom svadbenom doručku u obliku kremaste slatke supe.
  • Smatra se da jagode pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i određenih karcinoma. One imaju malo kalorija, a puno vitaminima C, B6, kalijuma i mangana. Jagode sadrže visok nivo nitrata. Pokazano je da ovo povećava dotok krvi i kiseonika u mišiće. Istraživanja pokazuju da ljudi koji se opterećuju jagodama pre vežbanja imaju veću izdržljivost i sagorevaju više kalorija.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs