Ne jedete dovoljno salate, a na stolu je izbegavajte u širokom luku? Vreme je da to promenite. Naime, salatu  možete napraviti od svih svojih omiljenih namirnica.

Naime, prednost salate je da za nju ne postoji recept te prema sopstvenim željama u posudu možete ubaciti omiljeno povrće, začine, pa čak i voće. Eksperimentisanje raznim dodacima, a ako ubacite i malo tunjevine, lososa ili pak piletine, salata može postati celi obrok, piše thirdage.com.

Odaberite osnovu

Što je salata tamnije ili pak crvenije boje, to je bolja te sadrži najviše vitamina C, folne kiseline i kalijuma. Zelena salata tamnije boje je bogatija i hranljivija. Kako salata ne bi bila jednolična, dodajte i malo drugog zelenog povrća, pa tako ubacite sitno naseckanog kelja ili rukole, koja je prepuna beta-karotena i antioksidansa. Svakako izbegavajte salatu jako bledih listova, jer je prepuna vode, a to znači da je i manje hranljiva.

Neka salata bude hrskava

Salata nije prava salata ako nije barem malo hrskava. Zato svakako radi ukusa i dodatnih vitamina ubacite sitno naseckani celer (vitamin A), malo krastavaca (vitamin C), ljubičasti kupus koji je prepun vitamina A i C i gvožđa. Nemojte zanemariti ni grašak, takođe zbog vitamina A, C i gvožđa, komadiće brokolija zbog vitamina C. U salatu možete dodati i suncokretove ili čia semenke koje su pune vlakana i proteina, ili pak orahe i bademe koji su takođe bogati vlaknima i proteinima.

Izbegavajte dodavanje prženih komadića hleba (krutone), koji iako jako ukusni, mogu imati visok sadržaj masti i natrijuma, a nizak procenat hranljivih materija.

Neka salata bude šarena

U posudu na sitno naseckajte papriku u kojoj god boji želite – crvenu, narančastu, zelenu, žutu - jer sadrži vitamine B1, B2 i B6 te folnu kiselinu, crveni luk dodaće poseban okus i dati potrebnu dozu vlakana. Ako ste ljubitelji malo egzotičnijih okusa, dodajte semenke nara jer su prepune vitamina A, C i E, vlakana, kalijuma, kalcijuma i antioksidansa. Paradajz obiluje vlaknima, vitaminima A, C i K, kalijumom i manganom. Kriške avokada poželjne su jer sadrže više od 20 vitamina i minerala, kao i  masnoće zdrave za srce, dok repa obiluje folnom kiselinom. Važno je napomenuti da u salatu ne treba dodavati više od dve kašike kukuruza ili graška jer te namirnice poput hleba imaju visok procenat skroba.

Dodajte i proteine

Sjajan izvor vlakana je pasulj, a odličan dodatak su i piletina ili nemasna govedina. Ljubitelji ribe neka posegnu za lososom i tunom koji su bogati omega-3 masnim kiselinama. Sjajan odabir su i tvrdo kuvana jaja ili pak sir, tipa nemasna feta, kozji sir, parmezan ili mocarela jer su prepuni vitamina D i kalcijuma. Tofu isto može biti sjajan odabir zbog zdravih masti i kalijuma. Važno je napomenuti kako su punomasni sirevi prepuni zasićenih masnoća, pa ih valja oprezno koristiti.

Salatu osvežite i voćem

Sjajan dodatak su kriške jabuke i kruške koji si bogate vitaminom C i flavonoidima, a ne treba zanemariti ni bobičasto voće poput jagoda, malina, borovnica i kupina.

I ostala hrana može biti sjajan dodatak

Prokelj je poželjan zbog vitamina C, A i B6 te folne kiseline, špargla zbog vitamina A, E i K, kao i  folne kiseline, a slatki krompir bogat je vitaminima A i C i manganom.

Dobro začinite

Dodajte nekoliko kapi limuna koji je bogat vitaminom C i folnom kiselinom ili soka od limete koji je prepun vitamina C i kalijumom. Možete dodati i nekoliko kapi crnog vina, balzamiko sirćeta i maslinovog ulja koji sadrže masnoće zdrave za srce.

Izvor: tportal