Čak i kuvari i kuvarice sa najdužim stažom u kuhinji mogu verovati u učestale kulinarske mitove.
Pogledajte koji su najzastupljeniji kulinaski mitovi.
Slana voda brže provri
Dodavanje soli vodi može biti dobro ako želite da začinite jelo, ali ne i ako mislite da će tako pre da provri. Naime, so podiže temperaturu ključanja vode, što znači da će kasnije da počne da vri, tvrde naučnici.
Alkohol ispari tokom kuvanja
Deo alkohola zaista ispari tokom kuvanja, ali za kratku prirpemu jela, poput sosova, alkohol neće ispariti u potpunosti.
Pogledajte i 10 trikova za savršene kolače
Prženjem se čuva sočnost mesa
Verovatno ste čuli da se pripremom mesa na visokoj temperaturi stvara barijera koja ne dozvoljava da sokovi iz mesa iscurte. Ovo nije tačno, pripremom na većoj temperaturi meso postalje suvlje, a ne sočniije.
Hranu treba pržiti u vrelom ulju
Ova tvrdnja je delimično istinita, ali ne treba uvek pržiti hranu u vrelom ulju. U stvari, pomfrit koji se priprema tako što se krompir stavi u hladnije ulje koje se potom zagreva, upija manje masnoća tokom prženja.
Pogledajte i Jednostavni trikovi za sočno pečeno pile
Pastu treba kuvati u mnogo vode
Postoji uverenje da testeninu treba kuvati u velikoj šerpi punoj vode kako se ne bi zalepila. Međutim, to nije tačno. Pastu možete skuvati i u manjoj posudi s dovoljno vode da se prekrije testenina.
Nije važna vrsta soli koju koristimo
Ako recept zahteva određenu vrstu soli, koristite baš nju. Naime, soli nisu iste teksture, ali ni ukusa.
Sveže povrće je hranljivije
Ovo je još jedna tvrdnja koja nije istinita. Postoji mnogo vitamina i minerala koji se lakše apsorbuju ako je povrće skuvano.
Meso iz gulaša i variva je uvek sočno
Ovo važi samo ukoiko je jelo pripremano na niskoj temperaturi. Ako se kuva na visokoj temperaturi, meso će izgubiti sočnost bez obzira što je u tečnosti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: thedailymeal.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem