Ječam
200 g ječma kuvajte u 750 ml vode, na laganoj vatri, pokriveno poklopcem 35-40 minuta. Da biste dobili intenzivniji ukus možete ga pre toga nekoliko minuta pržiti bez ulja.
Pogledajte i Sve blagodeti žitarica
Smeđ pirinač
200 g smeđeg pirinča kuvajte u 400 ml vode na laganoj vatri, pokriveno poklopcem 30 minuta. Sklonite s vatre i ostavite poklopljeno još 10-15 minuta kako bi se pirinač na vrućoj pari još dokuvao.
Pogledajte i Integralni ili beli pirinač - koji je zdraviji?
Beli pirinač
200 g belog pirinča kuvajte u 200-230 ml vode. Nakon što počne da vri smanjite temperaturu i kuvajte još 15 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite još pet minuta da se kuva na pari.
Pogledajte i Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali pirinač
Divlji pirinač
150 g pirinča kuvajte u litar vode u posudi s poklopcem na laganoj vatri. Divljem pirinču trebaće 45-60 minuta da se skuva. Odmah ocedite vodu i poslužite.
Pogledajte i 6 neuobičajenih upotreba pirinča
Proso
Isperite proso u hladnoj vodi i pržite bez ulja do zlatno smeđe boje. Prelijte s kipućom vodom i dinstajte pokriveno s poklopcem 20 minuta. 200 g prosa kuvajte u 400 ml vode!
Kinoa
Isperite u hladnoj vodi i pržite bez ulja. Dodajte kipuću vodu, pokrijte s poklopcem i pustite da se kuva 20 minuta.
Zobena kaša
150g zobenih pahuljica kuvajte u 450-500 ml vode, nakon toga nastaviti još 10-20 minuta, stalno mešajući.
Pogledajte i Bakina zobena kaša
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: punkufer.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem