Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Najveće zablude o doručku

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Koliko doručak pomaže u mršavljenju, da li je najvažniji obrok i čini li nas pametnijima? Evo odgovora...

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Neka ustaljenja mišljenja o prvom obroku u toku dana su samo zablude, piše Men´s Health.

Doručak je najvažniji obrok u toku dana

Doručak nikako ne može da bude najvažniji obrok u toku dana ukoliko predstavlja i jedini zdrav obrok u toku istog dana. Takođe, nije u redu da preterate sa palačinkama i mafinima samo zato što je doručak najbitniji obrok, jer ovo može ozbiljno da ugrozi vaše zdravlje.

Doručak vas čini pametnijima

Neke studije pokazuju da kada u školi služe doručak, deca urade bolje testove. Eksperti objašnjavaju da ovo nema veze sa doručkom, već sa punim stomakom odnosno odsustvom gladi.

Ako preskočite doručak poješćete više za ručak

U novoj naučnoj studiji sprovedenoj na Kornelu, ispitanici su bili podeljeni u tri grupe. Prvu grupu su činili ispitanici koji nisu doručkovali, drugu oni koji su uneli više ugljenih hidrata za doručak u vrednosti od 335 kalorija, a u trećoj grupi su se nalazili oni koji su doručkovali obrok sa velikim brojem vlakana u iznosu od 360 kalorija.

Pogledajte i 3 potpuno pogrešna izbora namirnica za doručak

Na kraju istraživanja je otkriveno da su ispitanici iz prve grupe bili najgladniji u vreme ručka, ali nisu uneli više kalorija od ispitanika u druge dve grupe, a na kraju dana se ispostavilo da su uneli manje kalorija u organizam.

Smršaćete ukoliko redovno doručkujete

U okviru istraživanja Univerziteta Vanderbilt koje je trajalo 12 nedelja, naučnici su beležili gubitak kilograma kod 52 osobe sa prekomernom težinom. Osobe koje su tokom istraživanja preskakale doručak, izgubile su više kilograma u odnosu na ljude koji redovno preskaču doručak, ali su tokom istraživanja počeli da ga jedu.

Krajnji rezultati su pokazali da navika konzumiranja doručka ne igra glavnu ulogu u mršavljenju ili gojenju.

Pogledajte i Dijetalni doručak: Izgubite 5 kilograma za mesec dana

Ubrzava metabolizam

Činjenica je da doručak ne ubrzava značajno metabolizam u nastavku dana. Studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu doručak sagorevaju oko 11 kalorija više po danu, što i nije značajan rezultat. Ako ste gladni kada ustanete, slobodno jedite, ali ako niste gladni nemojte da se forsirate, već jedite kada osetite potrebu za hranom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti