Cvetove, listove i čitave grančice takozvanih slatkih trava možete iskoristiti za dekorisanje poslastica. Pošto bi u svežem stanju brzo uveli, pribegnite triku kristalizovanja. Jestive biljke koje se inače i koriste za pripremu raznih salata, čorbi i drugih jela su borač, ruzmarin, žalfija, nevenove latice, nana i matičnjak, ljubičice.
Kao dekoracija mogu da se koriste i latice drugih ukrasnih cvetova. Važno je da svaki list ili cvet bude svež i suv.
Potrebni sastojci:
1 belance
prstohvat soli
ružina vodica
Proces pripreme:
1. Ulupajte belance sa solju i nekoliko kapi ružine vodice. Kada počne da se peni ostavite ga da odstoji nekoliko minuta.
2. List ili cvet potopite u belance i pažljivo ga okrećite da ga masa oblije sa svih strana. Moguće je ovo raditi i četkicom i to je naročito pogodno kod cveća koje se lako lomi.
3. Cveće obloženo jajetom umočite u prah šećer (ili ga rukom posipajte) sa svih strana.
4. Poređajte u pleh obložen peki papirom i stavite ga u rernu da se suši na 120 stepeni oko 2 sata.
5. Gotovo cveće prekrijte papirom i ostavite da odstoji 2 dana. Nikako ne stavljajte u kutiju sa poklopcem dok se dobro ne isuše.
Ovako napravljeno cveće može da stoji tri meseca.
Kristalizovano cveće
Treba da napravite tortu ili kolač, a ponestalo vam je ideja za dekoraciju. Evo rešenja...
Još iz kategorije
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem