Šarl de Gol se svojevremeno požalio kako ne može da bude u vladi zemlje koja ima 246 vrsta sireva. Ipak, sigurno je imao lakši zadatak od britanskih čelnika, jer London postaje more najrazličitijih vrsta peciva i kolača. Britanci su uvek rado prihvatali inostrane pekarske specijalitete, poput danskog peciva, francuskog kroasana, bečkih kolača i srednjeevrospkih peciva. Danas, London je i zvorište novih, puterastih i slatkih kreacija.
Pročitajte i: Kroasani sa džemom
Krivac je isključivo Dominik Ansel, francuski kuvar, koji je napravio kronat 2011. godine. Pola kroasan - pola krofna zapravo je prsten sa prelivom, od lisnatog testa, koji se prži u ulju. "Rinkofova pekara" u istočnom Londonu, stara stotinu godina, rešila je da ide u korak sa poslastičarskim trendovima, pa je plasirala kronat, pod drugim imenom krodo. Ovaj potez otvorio je vrata za ostale poslastičarske "zvezde": krukije (miks kukisa i kroasana), taunis (spoj braunisa i tarta) i dafine (krofna i mafin). Zapravo, biraju se dva proizvoda koja se kombinuju, dobijaju nova imena i na taj način privlače pažnju svih onih koji vole novitete i šećer u istom pakovanju.
Pročitajte i: Kroasan + krofna = pecivo za kojim lude Njujorčani
Najnoviji izum jeste krafin, mešavina kroasana i mafina, i dolazi iz kafića - poslastičarnice "Fokskroft i Džindžer". Kvintin Doson, vlasnik, priznaje da je ovaj slatkiš prvi put spazio u pekari "Gospodin Holms" u San Francisku, pre nekoliko godina, ali da se u njegovom objektu prvi put pojavio u Londonu. Krafini su mešavina putera i brašna, sa spiralnim topingom, ne tako elegantnog izgleda i nezgodni za jelo. Tekstura je, pak, čudesna: bogato, lisnato testo istovremeno mekano i hrskavo. Iako nije pržen u ulju, zahvaljujući puteru ima divnu koricu, koja se posipa šećerom u prahu. Pravi mali, rajski zalogaj.
Pročitajte i: Mafini od čokolade i vanile
Cilj stvaranja novih kolača ili Frankenštajnovih peciva, kako ih neki nazivaju, jeste pokušaj poslastičara da se izbore sa masovnom proizvodnjom već poznatih proizvod poput mafina i kapkejka. Ipak, neophodno je da se ove poslastice popularizuju. Uvek ćete rado pojesti kroasan, pa i mafin, ali da li biste probali krafin?
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom