Iskoristite sve blagodeti čudesnog đumbira uživajući u osvežavajućem napitku

Đumbir je veoma popularan i višestruko koristan začin koji se koristi hiljadama godina. Bogat je esencijalnim vitaminima i mineralima. Najpoznatiji je po svom antiupalnom delovanju izričito pogodnom kod reumatskih bolesti, a ujedno je i najbolji lek protiv mučnine.
Svoje mesto našao je u sastavu mnogih proizvoda, a među najpoznatijima je pivo od đumbira (engl. – ginger ale).
Kao što je spomenuto, đumbir je bogatog nutritivnog sastava. Sadrži kalijum i mangan zbog čega je dobar za srce i prevenciju bolesti, kao i vitamine A, C i B kompleks.
Pročitajte i 8 odličnih razloga da jedete đumbir
Zbog svog antiupalnog i analgetskog delovanja koristi se kao pomoć protiv bolova i upala. Pomaže kod bolova u mišićima i leđima i menstrualnih bolova.
Lekovita svojstva đumbira:
Pomaže u varenju
Olakšava mučninu
Snižava loš holesterol i šećer
Koristi se kod disajnih tegoba i kašlja
Snižava temperaturu
Stimuliše cirkulaciju u krvi
Pročitajte i Dijeta s cimetom i đumbirom: Izgubite 3 kilograma za nedelju dana
Domaće pivo od đumbira
Pripremom piva od đumbira dobićete super zdravi fermentisani napitak. Dobro zdravlje i fermentirane namirnice idu jedno uz drugo. Koristi fermentiranih namirnica su bezbrojne, a među najbitnijma je balans probavnog zdravlja važnog za dobar imunitet.
Sastojci:
5 cm samlevenog svežeg korena đumbira
Pola šoljice smeđeg šećera
Pola šoljice soka limete (ili limuna)
¼ kašike morske soli
8 šoljica vode
Pola šoljlice kulture đumbira (recept za kulturu đumbira je na dnu teksta)
Priprema:
Zakuvajte 3 šoljice vode, đumbir, šećer i so. Neka ključa oko 5 minuta, šećer se mora otopiti. Dodajte ostatak vode i pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu. Dodajte sok limete ili limuna i kulturu đumbira. Ulijte pivo u teglu i dobro je zatvorite da ne ulazi vazduh. Ostavite da stoji 2-3 dana dok ne postane gazirano i penušavo ako ga želite bez alkohola (ako ostavite duže postaće alkoholno piće). Procedite u boce i čuvajte u frižideru.
Brzina fermentacije piva zavisi od spoljašnje temperature, vrste šećera i jačini kulture. Konačan proizvod trebalo bi da imati ukus đumbira uz specifičnu aromu kvasca. Nemojte pivo ostaviti dugo da fermentira jer bi se mogla dogoditi mini eksplozija.
Pogledajte i Magični kvas od cvekle - čisti jetru, sprečava rak, reguliše krvni pritisak
Kako se pravi kultura đumbira?
Kultura đumbira je zapravo vrsta gljive slična kombuhi koju možete napraviti i kod kuće.
Potrebno vam je:
1-2 korena đumbira
Pola šoljice šećera
2 šoljice filtrirane vode
U većoj tegli pomešajte 3 kašike usitnjenog svežeg đumbira i 3 kašike šećera. Pomešajte nemetalnom kašikom i pokrijte gazom. Svakoga dana tokom 5 dana umešajte po 1 kašiku usitnjenog đumbira i 1 kašiku šećera. U zavisnosti temperaturi zrenje može trajati i do 8 dana. Da je kultura gotova videćete po laganom stvaranju mehurića, slatkastom mirisu kvasca i mutnoj boji. Ako se pojavi plesan, samo je uklonite. Ako mešavina nema te karakteristike nakon 7-8 dana, bacite je i pokušajte ponovo.
Da bi kultura rasla, nastavite da je hranite šećerom i đumbirom. Možete je čuvati u frižideru, i jednom nedeljno joj dodati šećer i đumbir. Kada poželite, aktivirajte je na sobnoj temperaturi svakodnevno joj dodajući đumbir i šećer.
Kulturu đumbira možete koristiti za pripremu fermentiranih napitaka i gaziranih pića: u odnosu 1/4 šoljice na litar tečnosti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: atma