Ovaj kulinarski vodič će vam dati odgovore na pitanja koje ulje, kada i kako upotrebiti.
Maslinovo ulje
Idealno je za salate i bareno povrće.
Maslinovo ulje cenjeno je zbog fantastičnog ukusa i uvek ga treba imati u ostavi. S obzirom na to da može da pregori pri kuvanju, odnosno prženju, nije ga preporučljivo zagrevati do viših temperatura.
Neutralno biljno ulje za visoke temperature
Za mnoge je izraz "biljno ulje" neprikladan jer je i maslina, naravno, biljka. Međutim, ovde se uglavnom misli na ulja kao što su suncokretovo, kukuruzno ili ulje iz semenki grožđa.
Prva dva se mogu nabaviti po pristupačnoj ceni, dok je treće obično veoma skupo.
Ovakva ulja imaju relativno neutralan ukus, a možete ga koristitii pri višim temperaturama - za prženje i kuvanje.
Pročitajte i Sve što treba da znate o konopljinom ulju
Kokosovo ulje
Idealno za pečenje, dinstanje i kolače - gde god vam se uklapa njegov pomalo orašast ukus.
Preporučuje se zbog izvanredne kombinacije masnih kiselina sa moćnim lekovitim svojstvima - naročito u borbi protiv Alchajmerove bolesti.
Kokosovo ulje se ekstrahuje iz ploda kokosa i, za razliku od ostalih, na sobnoj temperaturi je u čvrstom stanju. Ni njega ne treba izlagati jakoj toploti. Najčešće ćete ga koristiti u veganskim receptima za kolače.
Pogledajte i 7 dobrih razloga da koristite kokosovo ulje
Začinsko ulje
Začinska ulja dodajemo za završnu aromu, na kraju pripreme jela. Najpopularnija su: ulje susama, ulje s belim lukom ili orahovo ulje.
Najbolje je da ovakva ulja ne podvrgavate visokim temperaturama jer će izgubiti aromu.
Susamovo ulje deluje blagotvorno na srce, zahvaljujući sezamolu, antioksidantu koji umiruje upalne procese u organizmu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Lovesensa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem