Mnogo je zdravstvenih problema koji se mogu rešiti pomoću meda. Ovaj eliksir zdravlja možemo mešati s limunom, đumbirom, cimetom, čuvarkućom, praviti od njega ukusne poslastice i lekovite napitke.
Ipak, možda i ne znamo baš sve o medu. Ovo su najčešće zablude.
1. Med nije slađi od šećera
Med jeste slađi, ali ga zato stavite u manjoj količini.
2. Najbolje je med uzimati u vreloj vodi
Ako med prelijete vrelom vodom, ne samo da će se promeniti njegov ukus, već može da uništi prirodne arome u medu.
Pogledajte i Med i orasi: Recepti za lekove za celo telo
3. Med ne treba uzimati metalnom kašikom
U medu su organske kiseline, pa tako može doći do reakcije pri kontaktu s metalom. Međutim, za to je potrebno vreme, i to mnogo više vremena nego nekoliko sekundi koliko je potrebno da uzmete med kašikom iz tegle. Ukoliko se dvoumite, koristite drvenu kašiku.
4. Med se ne može pokvariti čak i ako ga čuvate u tegli bez poklopca
Med upija vlažnost iz vazduha kada se čuva u posudi bez poklopca, pa može doći do fermentacije. Zato ne zaboravite da dobro zatvorite poklopac na tegli u kojoj se nalazi med.
5. Med postoji u tečnoj i formi kreme i u prahu
Med se može naći u čvršćoj formi poput kreme i tečnom obliku, ali ne postoji med u prahu.
6. Kristalizacija utiče na kvalitet meda
Kristalizovanom medu nije promenjen kvalitet niti hranljive vrednosti.
Pogledajte i Kako dekristalizovati med
7. Med nije zdraviji od rafinisanog šećera
Ova prirodna namirnica je zdravija od većine zaslađivača i rafinisanog šećera.
8. Med sadrži holesterol
U medu uopšte nema holesterola.
9. Med sadrži masnoće
Ni holesterol ni masnoće se ne nalaze u medu.
10. Med ne pomaže u mršavljenju
Prema nekim naučnim studijama, med tokom noći deluje kao gorivo koje sagoreva masnoće dok spavamo.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus