Sve što vam treba za ovaj zdrav džem je zamrznuto voće, med i čia semenke.
Čia semenke i džem
Čia semenke imaju mnogobrojna lekovita svojstva. Snabdevaju nas energijom, pomažu kod dijabetesa i smanjuju nivo lošeg holesterola, a podižu nivo dobrog. Odlične su za probavu i čišćenje creva zbog velikog udela vlakana. Njihova najveća vrednost je u tome što sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina.
Pogledajte i Čia semenke jačaju imunitet
Kod pripreme džema, glavni posao rade upravo čia semenke. Umesto dodavanja pektina i velike količine šećera, čia semenke su tu da zgusnu džem. Džem od čia semenki je ređi od uobičajenog džema. Nakon nekog vremena u frižideru, džem će se malo stvrdnuti ali nikada kao pravi džem. Bez obzira na to, normalno se maže na hleb, dodaje u jogurt, palačinke ili ovsenu kašu.
Recept
Sastojci:
2 šoljice šumskog voća
2 kašike meda
2 kašike čia semenki
Pogledajte i Moćne semenke: lan protiv raka, susam za srce, čia za kosti...
Priprema:
U šerpu stavite zamrznuto šumsko voće i med. Na srednje jakoj tempereturi kuvajte 10-15 minuta povremeno mešajući. Kada se voće dovoljno raspadne i pusti svoje sokove dodajte čia semenke. Promešajte, kuvajte još 1 minut pa ponovo promešajte.
Sklonite šerpu sa šporeta i pustite da odstoji 10 minuta. Premestite u teglu i držite ju otvorenom dok se džem ne ohladi. Džem čuvajte u frižideru i iskoristite ga u roku od 2 nedelje.
Savet: Umesto meda možete stavljati bilo koje drugo sladilo ili ih u potpunosti izbaciti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem